Hovedinnhold

Afghanske jenter angripes med syre

SKADET: Den 17 år gamle jenta Shamsia ble i november 2008 angrepet med syre i Kabul. Foto: AP
SKADET: Den 17 år gamle jenta Shamsia ble i november 2008 angrepet med syre i Kabul. Foto: AP
Taliban terroriserer skolebarn. I Faryab-provinsen finansierer Norge nye skoler med murer rundt.

Denne saken handler om:

- Vi kan ikke la oss drive tilbake av Taliban. Utdanning av kvinner er altfor viktig for de selv og for utviklingen av landet, sier parlamentarisk leder og Ap-nestleder Helga Pedersen.

Afghanske skolejenter og kvinnelige studenter er blitt angrepet med giftgass og syre. Taliban har brent skoler og truet barn og foreldre. Nylig sprengte Taliban i Pakistan en nyåpnet jenteskole og tre av barna var blant de drepte.

Les også:Gassgåte ved jenteskoler i Afghanistan

Likevel fortsetter byggingen av skoler og stadig flere jenter får utdannelse.

De siste tre årene har Norge gitt midler til å bygge 82 nye skoler i den nordlige provinsen Faryab, der Norge har flest soldater og en rekke sivile prosjekter. Byggingen er blitt forsinket, men det er håp om at de siste 35 skolene blir ferdigstilt i løpet av våren.

Fremgang

Rundt skolene bygges de tradisjonelle murene, ikke bare som et sikkerhetstiltak, men for å avskjerme skolegården for innsyn. Det er også et tiltak for å øke andelen jenter i skolen.

TAR GREP: Helga Pedersen (Ap). Foto: Kristian Helgesen
TAR GREP: Helga Pedersen (Ap). Foto: Kristian Helgesen

Siden Taliban ble styrtet i 2001 har det skjedd fremgang for afghanske kvinner. Syv millioner afghanske barn får i dag skolegang, det vil si mer enn halvparten av barna. 35 prosent av jentene går på skole.

Les også:Afghanske jenter presses ut av skolen

800 nye skoler bygges og Norge støtter et program for å utdanne flere kvinnelige lærere.

Afghanistan er et av de få landene der forventet levealder er kortere for kvinner enn for menn. Bare ett land har høyere mødredødelighet.

Les også:- Afghanistan er verdens verste land å bli født i

Vold mot kvinner er svært utbredt. 86 prosent av kvinnene er analfabeter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks