Hovedinnhold

Advokat mener norske skarpskyttere antyder drap på Krekar

VURDERER POLITIANMELDELSE: Mullah Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, reagerer kraftig på det norske skarpskyttere skriver om klienten hans i en ny bok. FOTO: SCANPIX
VURDERER POLITIANMELDELSE: Mullah Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, reagerer kraftig på det norske skarpskyttere skriver om klienten hans i en ny bok. FOTO: SCANPIX
(VG Nett) Advokat Brynjar Meling vurderer politianmeldelse fordi han mener norske soldater antyder drap på mullah Krekar i en ny bok.

Denne saken handler om:

I boken «Med mandat til å drepe», som har vakt oppsikt og debatt etter lanseringen denne uken, skriver de følgende:

«Her sendes vi krigere til fjerne himmelstrøk for å drepe ekstremister, samtidig som de verste av dem alle går på fôr hjemme, for eksempel mullah Krekar. Logikken er fascinerende. Rent hypotetisk skulle man ønske at en velstående landsfader slengte et par millioner på bordet, så skulle vi kanskje tatt en nærmere kikk på pakket gjennom optikken vår».

Det får Krekars advokat, Brynjar Meling, til å se rødt.

- Jeg mener de norske skarpskytterne antyder drap på mullah Krekar, sier Meling til VG Nett.

BAKGRUNN:Norske skarpskyttere i Afghanistan lanserer bok

- Det er åpenbart at dette må vurderes av politiet fordi det er en forherligelse av straffbare handlinger, noe som er straffbart etter norsk rett, fortsetter han.

På terskelen for hva man kan tåle

Advokaten lar seg ikke berolige av at forfatterne har valgt å skrive deler av uttalelsen som rent hypotetisk.

- Det fritar dem på ingen måte fra ansvaret. Det ligger en antydning i teksten og den fremstår som skremmende for den personen dette er rettet mot, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet...

STERKE OPPLEVELSER: Norske skarpskyttere har skrevet bok om oppdraget sitt i Afghanistan. Dette bildet er tatt under en øvelse i 2007. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret
STERKE OPPLEVELSER: Norske skarpskyttere har skrevet bok om oppdraget sitt i Afghanistan. Dette bildet er tatt under en øvelse i 2007. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret

- Vil du politianmelde dette?

- Foreløpig har jeg dette til vurdering, men i lys av drapsforsøket i januar er det åpenbart at terskelen for hva man kan tåle er lav. Men dette er noe som er så alvorlig at både Forsvaret og politiet bør ta tak i det på eget initiativ, sier Meling.

LES OGSÅ:Finner ikke personen som skjøt mot Krekar

Advokaten mener hans klient har vært fengslet for betydelig mindre alvorlig og konkrete uttalelser enn det som fremkommer i «Med mandat til å drepe».

Avviser drapstrussel

VG Nett kommuniserte fredag med skarpskytterne bak boken via en anonym e-postadresse. De avviser at det de har skrevet er å anse som en trussel.

- Det kommer klart frem av boken at det er en hypotese og en løs tanke, skriver skarpskytterne i en anonym E-post.

- Har dere forståelse hvis Krekar føler seg truet av dette?

- Krekars liv er overhodet ikke truet, men han står selvfølgelig fritt til å misforstå på en måte han og advokaten ønsker. Vi kan ikke forandre på det, står det i e-posten.

KREKAR:- Barna kan ta blodhevn

Forsvaret sier at de gjerne tar en debatt om hva norske styrker gjør i Afghanistan og andre steder, men vil ikke uttale seg noe særlig om uttalelsene til skarpskytterne.

- Vi føler at vi har debattert innholdet nok, så får forfatterne selv stå for det de har skrevet. Jeg ønsker ikke å kommentere boken mer enn det, sier oberstløytnant John Inge Øglænd i Forsvaret.

Øglænd er talsmann for forsvarssjefen og ønsker ikke å ta stilling til enkelte av meningsytringene forfatterne har kommet med.

- Vi har ikke vært meningspoliti, sier han.

Hører ikke hjemme blant sivile

I mange av tekstene blir også fiender eller angivelige motstandere karakterisert i relativt nedlatende ordelag av de norske soldatene. Flere steder skriver de om utøy, feige kryp, røverpakk, sultne hunder, skøyere og om afghanere som «ofte vender kappen i vindens retning».

VGTV:Her er norske soldater i skuddveksling med Taliban

Soldatene understreker at ordbruken i boken reflekterer den naturlige tilpasningen de har til området de kriger i, og at språket er brukt for formidle erfaringer på en redelig måte uten å kamuflere ordbruk og holdninger i strid.

- Et klart fiendebilde er nødvendig for soldater i krig. Også dette er en naturlig tilpasning for soldaten i strid. Blant sivile har slike holdninger ikke en plass etter vårt skjønn, skriver skarpskytterne til VG Nett.

Med den danske dokumentarfilmen «Armadillo», kom det frem en del sider rundt det å være soldat i internasjonal tjeneste, som det ble reagert på både i Danmark og andre land.

- I den forbindelse var generalinspektøren for hæren og forsvarsministeren ute og ønsket velkommen en debatt om soldatkulturen. Den debatten er vi ikke redd for å ta, sier Øglænd.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks