Hovedinnhold

Forsvaret har ikke oversikt - men VG avslører:

48 norske soldater skadet i Afghanistan

En soldat ble lam, en annen blind, en tredje mistet benet og en fjerde er 97 prosent invalid. Men kun to er oppført som alvorlig skadet i Forsvarets oversikt.

Denne saken handler om:

VG kan i dag avsløre en rekke feil og mangler i Forsvares lister over fysisk skadede soldater i Afghanistan.

Har du tips eller opplysninger i sakens anledning?Kontakt VG Netts journalister!

Prisen norske soldater betaler for sin krigsinnsats for Norge er høyere enn det som fremkommer på Forsvarets liste.

Forsvaret har frem til i dag operert med en oversikt som viser at 32 norske soldater er såret i strid i Afghanistan. Kun to av dem er oppført som alvorlig skadet.

Listen inneholder kun soldater som er såret i direkte skuddveksling og kamp med fienden. Hvor mange soldater som totalt sett er skadet i tjeneste for Norge i Afghanistan, har Forsvaret ikke kunnet svare på.

- At VG i dag avdekker feil og mangler ved Forsvarets oversikt over skadde soldater, viser at vi ikke er i mål med alle områdene som veteranmeldingen peker på. Dette må bli bedre, og det vil ta noe tid, sier forsvarsminister Grete Faremo til VG.

Saken fortsetter under bildet ...

Les mer om denne saken i dagens papirutgave av VG! Faksimile: VG (3.1.2010)
Les mer om denne saken i dagens papirutgave av VG! Faksimile: VG (3.1.2010)


13 alvorlig skadet

Men VGs kartlegging av skadede soldater, viser:

** Minst åtte soldater er alvorlig såret i strid i Afghanistan - selv om Forsvaret oppgir at det kun er to. Disse skulle stått på listen.

** Tre soldater som er hedret med Forsvarets medalje for «Såret i strid» eksisterer heller ikke på Forsvarets oversikt.

** Minst 48 soldater har totalt blitt skadet i tjeneste i Afghanistan. Minst 13 av disse er alvorlig skadet.

** 15 av soldatene er blitt skadet på vei til og fra stridshandlinger, på oppdrag utenom stridshandlinger, i ulykker eller under trening.

** Ingen av disse er med i Forsvarets oversikt. Flere av soldatene har blitt helt eller delvis uføre, og er skadet for livet.

- Jeg syns det er skandaløst at Forsvaret ikke greier å ha oversikt over de som er skadet. Folk får ikke presentert den reelle regningen for krigen, den dysses bare ned. Det virker som at det er en politisk greie, sier Anders Grindaker i Veteranforbundet SIOPS.

Les også: Så mye har krigen i Afghanistan kostet Norge

Alle disse åtte skulle vært registrert av Forsvaret som alvorlig skadet i strid:

** Torbjørn Sæterbø (30) ble blind da en mine eksploderte på Bagram flyplass 5. april 2002.

** Hallgeir Mikalsen (44) ble livstruende skadet, og ble erklært 97 prosent invalid, etter at han ble skutt 13. mai 2003.

** Kjetil Ness (45) og Else Kari Shanor (53) fikk alvorlige, varige men etter at de ble rammet av en veibombe 23. mai 2007.

** En soldat fra Kystjegerkommandoen er delvis arbeidsufør etter at han ble skutt i skulderen 18. juni 2007.

** Kjetil Bragstad (20) måtte amputere benet over kneet da en veibombe rammet kjøretøyet han satt i 8. november 2007.

** En soldat (51) ble lam og sitter i rullestol, og en 28-åring ble livstruende skadet, i en skuddveksling 2. mai i år.

Av de skadede soldatene som ikke er oppført på Forsvarets oversikt, er en soldat blitt uføretrygdet, en annen skal ha måttet amputere fingre, to er delvis invalide og en 24-åring har måttet avslutte karrieren etter ryggskaden han fikk i en skuddveksling.

Les også: Avslører det norske maktspillet om spesialstyrker i Afghanistan

Det står i kontrast til en e-post til VG, der Forsvaret opplyser at det har vært «skader knyttet til benbrudd og forstuelser, osv.» i tillegg til soldatene som er oppført på oversikten.

Beklager

INNRØMMER FEIL: Forsvarssjefens talsmann John Inge Øglænd. Bildet er tatt i Mazar-i-Sharif i Nord-Afghanistan i 2006. Foto: Scanpix
INNRØMMER FEIL: Forsvarssjefens talsmann John Inge Øglænd. Bildet er tatt i Mazar-i-Sharif i Nord-Afghanistan i 2006. Foto: Scanpix

Forsvaret legger seg flate når de blir konfrontert med VGs funn:

- Vi beklager at vi har opplyst at kun to soldater er alvorlig såret, det er feil. Dette var en oversikt vi fremskaffet veldig raskt, uten en medisinskfaglig vurdering. Det har ikke vært meningen å føre noen bak lyset, sier forsvarssjefens talsmann John Inge Øglænd.

- Vi ser også at det er noen andre feil og mangler på listen, og at tre personer som har fått medalje for såret i strid ikke er oppført på den. Det er uheldig, sier han.

Både det britiske og amerikanske forsvaret offentliggjør månedlige oversikter over skader på soldater - både i og utenfor strid.

I et forsøk på å gi VG en oversikt over skadede, viser Forsvaret til at 495 soldater har vært på lege- og sykehusbesøk i Afghanistan. Statistikken omfatter alt fra legebesøk for «uspesifisert allergi» til brannskader, og i tillegg gir Forsvaret ut en detaljert oversikt over forekomsten av vorter og fotsopp på de norske soldatene.

- Ikke eksakte tall

Stedfortredende sanitetssjef Per William Bratlie-Jensen innrømmer at statistikken sier lite om skadesituasjonen.

- Disse tallene er ikke eksakte, for det er så veldig mange muligheter for feilkilder. Dessuten er det også oppført noen sykdomsdiagnoser her, som allergi, og det blir feil, sier han.

Les også: - Norske soldater ute av Afghanistan i 2014

Han kan ikke svare på hvor mange soldater som har blitt uføre eller alvorlig skadet i Afghanistan.

- Har dere kontroll på skadeomfanget på norske soldater i Afghanistan?

- Vi har nok ikke så god kontroll som vi kunne ønske, men dette er noe det jobbes intensivt med, sier Øglænd til VG.

Saken fortsetter under bildet ...

SKADET I KRIGSOMRÅDE: Fenrik Øivind Rognmo (32) ble skadet i ankelen da terrengkjøretøyet han satt i veltet ned en fjellskrent i Afghanistan i år. Han er ikke på Forsvarets liste over skadede soldater. Foto: Harald Henden
SKADET I KRIGSOMRÅDE: Fenrik Øivind Rognmo (32) ble skadet i ankelen da terrengkjøretøyet han satt i veltet ned en fjellskrent i Afghanistan i år. Han er ikke på Forsvarets liste over skadede soldater. Foto: Harald Henden


- Skader holdes skjult

Forsvaret skjuler informasjon om soldater som blir alvorlig skadet for å få flere unge gutter og jenter til å si ja til å reise til Afghanistan, hevder tidligere sanitetssjef i Forsvaret gjennom mange år, generalmajor og lege Leif Sverre Rosén.

- Frykt for dårlig rekruttering av soldater til tjeneste i Afghanistan, kan være en årsak til at krefter i Forsvaret ønsker å holde skader og psykiske følgetilstander skjult. Man tenker at ungdom ikke vil reise ut når de ser at soldater kommer alvorlig skadet hjem. Det er også soldater som ikke oppgir skader de får til Forsvaret, fordi de frykter at de ikke vil få opprykk, eller få reise ut igjen, dersom de får en diagnose. Skjematrøtthet og dårlige rutiner bidrar også til at opplysninger ikke kommer inn, sier Rosén til VG.

Som sanitetssjef opprettet han Forsvarets helseregister i 2001. Men frem til han ble presset ut av stillingen sin i 2007, etter å ha varslet om prekær legemangel i Afghanistan, kjempet Rosén for å få opplysninger om skader på bordet.

- Det var problematisk å få inn dataene i registeret, sier Rosén, og viser til at USA publiserer detaljerte oversikter over alle skader på soldater.

- Jeg syns det bør være full åpenhet om skadetallene, akkurat som det er i USA. Men det kan synes som om det er krefter i Forsvaret som vil holde ting skjult, sier Rosén.

- Jeg vil på det sterkeste avvise at noen i Forsvaret ønsker å holde skadeomfanget skjult. Det ville vært i strid med åpenhetslinjen forsvarssjefen står for, sier forsvarssjefens talsmann John Inge Øglænd.

PRESSET UT: Tidligere sanitetssjef Leif Sverre Rosén mener Forsvaret holder antallet skadede Afghanistan-soldater skjult. Foto: Krister Sørbø
PRESSET UT: Tidligere sanitetssjef Leif Sverre Rosén mener Forsvaret holder antallet skadede Afghanistan-soldater skjult. Foto: Krister Sørbø

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks