Hovedinnhold

26 svenske elitesoldater skadet under øvelse

Svensk major: - Soldatene mine er for skrale

SKADET: 26 av soldatene trengte legehjelp. Her er et arkivbilde av jegerbataljonen som trener i fjellterreng. Foto: Försvarsmakten
SKADET: 26 av soldatene trengte legehjelp. Her er et arkivbilde av jegerbataljonen som trener i fjellterreng. Foto: Försvarsmakten
(VG Nett) 26 av 150 soldater i den svenske jegerbataljonen måtte få legehjelp etter en kald og forblåst øvelse.

Den årlige øvelsen innebærer at soldatene skal bestige Sveriges høyeste fjell Kebnekaise, for å lære seg rask forflytning i ulike terreng og klima. Men øvelsen ble for hard for de svenske elitesoldatene, skriver Aftonbladet.

Da de begynte å blåse full storm, ble utstyr for 100.000 kroner ødelagt, og 26 av soldatene ble så syke eller skadet at de trengte legehjelp. Syv av dem måtte fraktes ned i helikopter.

- Jeg vil ikke skylde på verken stormen eller at øvelsen var for hard, sier major Krister Iseby til den svenske avisen.

Han mener rett og slett at soldatene er for skrale.

- Det er vel den eneste logiske forklaringen. Men mange av dem er i starten av utdannelsen, og de kommer til å bli sterkere, sier Iseby.

Jegersoldatene hadde ikke full oppakning under øvelsen. De slapp også å bære ammunisjon, våpen og vann, ifølge avisen.

- Jeg var ærlig med dem etter øvelsen. Dette er sånt som jegersoldater skal klare. Men det er et ledd i utdanningen, sier majoren.

Arméns jägarbataljon er en del av Norrbottens regemente (I 19), og bidrar i flere operasjoner utenlands. Ifølge nettsidene til det svenske forsvaret, er de den eneste enheten med «full kapasitet for spaning og strid i subarktisk miljø».

Men ikke denne gangen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks