Hovedinnhold

18 timer på glattcelle

Norsk delegasjon pågrepet i Brussel

CHARLEROI (VG) De skulle bare ta seg en liten øl etter en sen middag, men plutselig var den norske fiskeridelegasjonen på fotballtur omringet av tungt bevæpnede politifolk.
Seks personer tilknyttet norsk oppdrettsnæring ble sent lørdag kveld slengt inn i politibiler og måtte tilbringe nærmere 18 timer i glattceller sammen med britiske hooligans.

- Som å oppleve krigstilstander, sier Stig Nilsen, en av medlemmene i delegasjonen, opprørt.

Feil sted, feil tid

Den åtte mann store norske gruppen opplevde at det å være på feil sted til feil tid kan få store konsekvenser under det toppsikrede europamesterskapet i fotball.

- Vi hadde spist i nærheten av Grand Place i Brussel og var på vei hjem. På veien gikk vi forbi en pub hvor vi bestemte oss for å sette oss ned litt. På puben befant det seg en rekke engelskmenn, men også noen andre nordmenn, forteller han.

Oppstilling

Like etter at de hadde satt seg, så de at store politistyrker tok oppstilling i gatene utenfor.

- Vi lurte jo på hva dette var, men følte oss fullstendig trygge. Der vi satt, var det ikke mer bråk enn på en vanlig nordnorsk pub en lørdagskveld. Derfor ble vi svært overrasket da de plutselig angrep oss, forteller Nilsen.

Beordret på bakken

Nordmennene og engelskmennene ble beordret ned på bakken før de ble tatt på håndjern.

- På vei inn i politibilen fikk jeg vist frem det norske passet og fikk presisert at jeg var nordmann. Da slapp de meg, sier Nilsen.

Verre gikk det for seks andre nordmenn i følget: De ble hevet rett i en stor glattcelle med nærmere tyve andre og ble truet med å bli utvist fra landet.

- For dem nyttet det ikke å si at de var norske - de skulle ut av landet på samme måte som engelskmennene, forteller han.

Men til alt hell ble både Norges ambassade i Belgia og norsk politi varslet om den uheldige pågripelsen. De fikk overtalt politiet til å løslate dem søndag ettermiddag.

- Deretter ble de så kjørt til Liège av norsk politi slik at de rakk Norges kamp mot Jugoslavia. Både norsk politi og ambassaden gjorde en veldig god jobb, mener Nilsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks