Hovedinnhold

Til kamp mot innvandrermenn

OPPGJØR: Ap-politiker Saera Khan vil ruske opp i innvandrermennenes kvinnesyn. Foto: Trond Solberg.
OPPGJØR: Ap-politiker Saera Khan vil ruske opp i innvandrermennenes kvinnesyn. Foto: Trond Solberg.
Ap-politikeren Saera Khan går til frontalangrep på mange innvandrermenns holdninger til kvinner. Her er årsaken til de mange overfallsvoldtektene i Oslo i det siste, mener hun.

- Det nytter ikke å skylde på psykiatrien, eller for lite politi i gatene.

Det er kvinnesynet blant konservative innvandrermenn som må på bordet, sier Khan, som er stortingsrepresentant og medlem av Aps sentralstyre.

Hun viser til at mer enn 65 prosent av overfallsvoldtektene begås at innvandrermenn, og legger til at de fleste kommer fra Irak og Somalia.

- Innvandrermennene trenger et mannsrolleutvalg med gode rollemodeller for å få justert kvinnesynet. Så snart vi erkjenner hva som er problemet, vet vi også hvor løsningen ligger, sier Kahn.

- Jeg tror jeg har en rolle hvor jeg kan si dette klart, og forhåpentligvis utløse handling, sier Stortingets eneste representant med innvandrerbakgrunn.

Forfeilet

I dag på 8. mars holder hun appeller i Molde og Kristiansund. Der vil hun ta opp overfallsvoldtektene og knytte dem til kvinnesynet som rår i mange innvandrermiljøer.

Saera Khan nevner en rekke andre eksempler på at det forfeilede kvinnesynet rår i mange innvandrermiljøer:

- Det dreier seg om de samme holdningene som er årsak til tvangsekteskap, som pr. definisjon er en kontinuerlig voldtekt. Det er de som iverksetter omskjæring, for å begrense kvinnenes seksuelle nytelse. Innvandrerkvinnene fyller opp krisesentrene. De samme mennene reagerer med misnøye når deres koner føder pikebarn og ikke guttebarn. Dette kan ikke få fortsette, sier hun.

Dessuten går holdningene og kvinnesynet i arv, påpeker hun:

- På skoler med mange innvandrergutter er det vanlig at det ropes «ludder» og «hore» etter både lærere og kvinnelige medelever. Her må vi ta et oppgjør med holdninger som ikke kan få lov til å bre seg videre, sier Saera Khan.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks