Hovedinnhold

- Vasket svarte penger for byggebransjen

Murer kalte firmaet sitt «RILUM»: «Rett i lomma uten moms»

I en leilighet i Oslo sentrum satt den pensjonerte mureren ifølge politiet og skrev fiktive fakturaer til byggefirmaer som trengte å vaske svarte penger hvite.

Denne saken handler om:

Tips oss

Tips VG

Vet du om svart arbeid?

Tips VG!Milliarder av kroner skifter eier uten at bankene noen gang ser pengene - betaling for arbeid som blir utført uten skatt, moms og arbeidsgiveravgift.

«FIRMAET»: Fra denne boligblokken i Oslo Sentrum drev 66-åringen Rilum AS og sine andre firmaer som politiet har gjennomgått. Foto: Bjørn Thunæs
«FIRMAET»: Fra denne boligblokken i Oslo Sentrum drev 66-åringen Rilum AS og sine andre firmaer som politiet har gjennomgått. Foto: Bjørn Thunæs

Nå er den 66 år gamle mureren, og flere involverte i hans selskaper, under politietterforskning for momsbedrageri, skattesvik og hvitvasking av svarte penger.

Rilum AS er en brikke i et stort nettverk, et typisk eksempel på hvordan en hel bransje av svarte håndverkere med enkle triks holder skatte- og avgiftsmyndighetene for narr:

Fellesforbundet anslår at den svarte byggebransjen utgjør 2000-6000 årsverk bare i Oslo-regionen. De omsetter for opptil 3 milliarder kroner!

Pengemaskin

Metoden de bruker, er rene pengemaskinen: For hver million de unndrar skatt, får de 250000 i bonus fra Staten i momsrefusjon på de fiktive fakturaene.

- Dette er i praksis tillatt i Norge. Det er ikke lov, men det får sjelden noen konsekvens. Sjansen er større for å vinne i Lotto enn for å bli tatt for svart arbeid, sier Kjell Skjervø i Fellesforbundet.

En snekker fra Follo «vant i Lotto»: Den 49 år gamle innehaveren av firmaet Transitt Bygg ble avslørt, og dømt til to år og seks måneders fengsel for å ha unndratt 4,6 millioner i moms.

I regnskapet hans lå det en rekke fakturaer fra firmaene Alfa Systembygg AS, Alfa Fagbygg AS og Rilum AS. Alle firmaene er en og samme mann: den 66 år gamle mureren, som skal ha sittet i leiligheten sin på Tøyen og produsert fiktive fakturaer.

- Han har erkjent at han har produsert fiktive fakturaer, sier 66-åringens forsvarer, advokat Steffen Brandstad.

Den tidligere mureren er blitt forsøkt pådømt i en tilståelsesdom, men saken ble avvist av Oslo tingrett fordi han ikke ville tilstå så omfattende svart virksomhet som han var siktet for.

Den 66 år gamle mureren vil ikke kommentere saken overfor VG.

- Flere personer er under etterforskning i denne saken, sier politiadvokat Susie Bergstrand i Oslo politidistrikt.

Konkurs

Alle de tre firmaene i «Rilum-systemet» er konkurs. I sommer varslet bobestyrer for Rilum-konkursen, advokat Christian Frick, politiet i Oslo om flere mulige kriminelle forhold i Rilum.

I sin bo-innberetning skriver advokat Frick: «Det bemerkes at Rilum er kjent som en forkortelse for "Rett i lomma uten moms".»

Selv har 66-åringen hevdet at firmanavnet hans er forkortelse for «Riving, innvendig listing, utvendig muring»...

Allerede før Rilum-konkursen var 66-åringen siktet for alvorlig økonomisk kriminalitet.

Etter konkursene i Alfa Systembygg og Alfa Fagbygg var han siktet for hvitvasking av 22 millioner og unndragelse av 2,5 millioner i moms.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Nyheter

Se neste 5 fra Nyheter