Hovedinnhold

Skal ta de som betaler svart

Skattedirektøren varsler kamp også mot private

SKIEN (VG) Risikoen for å bli tatt for å betale svart skal øke. Skattedirektøren vil utvide kampen mot svart arbeid fra næringslivet til også å gjelde privatkundemarkedet.

Denne saken handler om:

Tips oss

TIPS OSS

SKJERPER SKATTEMORALEN: Finansminister Kristin Halvorsen og skattedirektør Barne Hope varsler økt innsats mot dem som jobber svart. Her er de på Operatomta i Oslo, byggeplassen som skal være ren for svart arbeid. Foto: Nils Bjåland
SKJERPER SKATTEMORALEN: Finansminister Kristin Halvorsen og skattedirektør Barne Hope varsler økt innsats mot dem som jobber svart. Her er de på Operatomta i Oslo, byggeplassen som skal være ren for svart arbeid. Foto: Nils Bjåland
Du skal ha dårlig samvittighet hvis du betaler svart, mener skattedirektøren:

- Betaler du svart, bedrar du naboen. Alle andre, også dine nærmeste, må betale mer i skatt hvis du deltar i kjøp og salg av svarte tjenester, sier skattedirektør Bjarne Hope.

Skattedirektøren avslører at Skattedirektoratet og Samarbeidsforumet mot svart økonomi vil justere strategien i kampen mot svart arbeid. Nå skal innsatsen vris mot deg og meg, vår samvittighet og skattemoral.

Urettferdig skattesystem

I tiden fremover skal Skattedirektoratet utarbeide strategien for kampen mot det svarte privatmarkedet.

På skattedirektørens bord ligger en ny undersøkelse fra «Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning», om holdninger til svart arbeid.

Rapporten viser generell motvilje mot skatteunndragelser, men de spurte synes det er greit hvis skattesystemet er urettferdig.

Hele 74,5 prosent aksepterer svart arbeid hvis de oppfatter skattesystemet som urettferdig, og nesten halvparten (45,7 prosent) synes det er greit å unndra skatt hvis de mener at skattepengene blir brukt feil. Skattedirektøren frykter at økt tilbud på utenlandsk arbeidskraft vil gi mer svart arbeid i privatmarkedet.

- Det er iallfall ingen nedgang, og vi frykter at det vil øke. Derfor vil vi justere strategien, mer over mot konsumentmarkedet, sier skattedirektør Bjarne Hope.

- Altfor utbredt

Mye er gjort i forhold til næringslivet, blant annet opprettelsen av fem regionale skattekrimenheter og et hvitt register i byggbransjen.

For lite er gjort i forhold til privatmarkedet, mot privatpersonene som villig vekk kjøper blant annet håndverkstjenester svart.

- Her er nok dessverre det svarte arbeidet altfor utbredt, sier Bjarne Hope.

Hvor utbredt, er det ingen som vet, anslagene over de svarte inntektene spriker fra 13 milliarder til over 100 milliarder.

Det finnes i hovedsak to måter å måle svart arbeid på; spørreundersøkelser og analyser av kontantstrømmen. Størstedelen av Norges Banks kontantbeholdning på 40 milliarder kommer aldri innom bankene igjen, og antas å bli brukt til kontant oppgjør i lyssky virksomhet.

13 milliarder

* Frisch-senteret har beregnet de svarte inntektene i Norge til 13 milliarder, basert på en omfattende spørreundersøkelse. Det omfatter hovedsakelig inntekt fra svart arbeid, men også svarte inntekter fra for eksempel utleie, vedsalg og verdipapirer.

* Den italienske økonomen Isilda Shima, som er knyttet til det norske Frisch-senteret, har gjennom kontantstrømanalyse beregnet den svarte økonomien i Norge til å være 67 milliarder.

Det omfatter all den svarte inntekten, men også kriminell virksomhet som for eksempel narkotikahandel.

* Skattemyndighetene i Norge og Norden antar at de svarte inntektene utgjør 3-6 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP).

For Norge er det mellom 52 og 104 milliarder, regnet ut fra anslått BNP i 2005.

Lover støtte

Ifølge Frisch-senteret nådde det svarte arbeidet en topp i 1989, med jappetid, gjeldskrise og høy ledighet. Siden har det flatet ut til et stabilt nivå i overkant av 10 milliarder.

- Over 10 milliarder i svarte inntekter er mye nok til at vi skal bekjempe det, sier skattedirektør Bjarne Hope.

Den nye finansministeren lover skattedirektøren økt støtte i kampen mot svart arbeid.

- Myndighetene skal prioritere arbeidet med å bekjempe skatteunndragelser høyere. Vi må ha ressurser og folk med kompetanse som kan gjøre jobben og slå ned på dette. De som følger lover og regler, må støttes, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV) til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Nyheter

Se neste 5 fra Nyheter