Hovedinnhold

- Tappet Osloskoler for millioner

OSLOSKOLER: Frank Murud skal ha tatt penger fra Osloskoler og puttet dem i egen lomme. Foto: Scanpix
OSLOSKOLER: Frank Murud skal ha tatt penger fra Osloskoler og puttet dem i egen lomme. Foto: Scanpix
(VG Nett) Frank Murud (50), tidligere eiendomssjef i Undervisningsbygg skal ha tappet budsjetter til oppussing, vedlikehold og bygging av skoler for 90 millioner kroner.

Denne saken handler om:

Fakta om Undervisningsbygg i Oslo

*Det var Aftenposten som i mars i år avslørte hvordan en ansatt prosjektleder i Undervisningsbygg KF Oslo, som eies av Oslo kommune, systematisk skal ha styrt store jobber til en kamerat.
*Prosjektlederen skal ha delt ut jobber til over 80 millioner kroner til en kamerat og forretningspartner i firmaet Håndverksekspressen.
*Avsløringen førte til at Kommunerevisjonen ble satt på saken. Parallelt ble to andre granskinger iverksatt. To uavhengige revisjoner ble satt i sving for å granske selve saken og gjennomføre fakturakontroller.
*I tillegg besluttet Undervisningsbygg å gjennomføre en risikoanalyse, også omtalt som sårbarhetsanalyse, der kontakten mellom ansatte i undervisningsbygg og markedet i innkjøpssituasjonen er ett av hovedtemaene.
*Prosjektlederen ble suspendert fra sin stilling og ble politianmeldt i mai.
*Onsdag opplyste styreleder Signe Horn i Undervisningsbygg at politiet kan ha avdekket en ny korrupsjonssak i Oslo kommune. En tidligere eiendomssjef i Undervisningsbygg Oslo KF og en håndverker er varetektsfengslet i fire uker, siktet for svindel mot Oslo kommune som eier Undervisningsbygg Oslo KF.
*Politiet har siktet de to for grovt økonomisk utroskap, og det hele skal ha pågått i perioden 2004-2005.

Rett etterpå ble han headhuntet fra Undervisningsbygg til ny direktørjobb ved nyttår. Hans nye arbeidsgiver er sjokkert over siktelsen mot ham, skriver NTB.

- For oss er dette en stor overraskelse. Vi har ikke hatt noen mistanker, i så fall ville vi tatt affære, sier daglig leder Tor Rønhovde.

50-åringen skal ha innrømmet straffeskyld i svindelsaken mot ham. Han skal ha svindlet Oslo kommune for hele 90 millioner kroner.Pengene skulle blitt brukt på blant annet oppusning og bygging av nye Osloskoler i perioden 2004 - 2005.

- Det som gjør meg spesielt trist i denne saken er at noen tilegner seg midler som skulle ha gått til barn og unge, sier styreleder Signe Horn i Undervisningsbygg til VG Nett.

- Kan svindelen ha gått utover barna?

- Ikke direkte. Men det er klart at hvis han har svindlet for millionbeløp, så blir det mindre igjen til å bygge skolebygninger for barna, svarer Horn.

- Kortene på bordet

I dag ble Murud og en 69 år gammel håndverker

varetektsfengslet i fire uker mer brev- og besøkskontroll.

- Han har samtykket i politiets varetektsfengsling for å få avklart straffesaken som er igangsatt mot ham, sier advokat John Christian Elden til NTB.

Murud var en høyt betrodd ansatt - og satt inntil nyttår som én av fire eiendomssjefer i Undervisningsbygg. Han skal ha svindlet til seg millionene for personlig vinning.

Etter nyttår sluttet Murud i Oslo kommune - og begynte i et privat eiendomsfirma. Nå har 50-åringen bestemt seg for å samarbeide med politiet for å få oppklart straffesaken som er tatt ut mot ham.

- Han har lagt kortene bordet og samarbeider med politiet for å få oppklart de faktiske forhold, sier Elden.

Elden vil ikke kommentere størrelsen på svindelen, men innrømmer at det dreier seg om et betydelig beløp.

- Jeg vil komme tilbake til omfanget når saken er ferdig etterforsket, men det er snakk om et stort millionbeløp, sier Elden, som er forundret over at det hele har vært mulig.

Tips

For kort tid siden ble det avdekket en annen større korrupsjonssak i Undervisningsbygg. Granskingsrapporten avdekket blant annet brudd på reglene om offentlige anskaffelser og interne fullmakter og prosedyrer.

Denne saken er helt ny, og skal ikke ha noen direkte tilknytning til den første korrupsjonssaken. Det skal ha vært tips fra Fylkesskattekontoret som førte politiet på sporet av svindelen. Men dette ønsker ikke politiet å kommentere.

- Vi har jobbet mye med Undervisningsbygg, og en av våre kontrollrutiner har nå avslørt noen transaksjoner, sier påtaleleder Jørgen Brodal ved Oslo politidistrikt til VG Nett.

Direktør Gunnar Leganger fra Bolig- og eiendomsetaten skal

fungere i toppjobben i Undervisningsbygg framover.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Nyheter

Se neste 5 fra Nyheter