Hovedinnhold

DnBNor-topp varsler seks rentehopp

Vekst i USA, Tyskland og Sverige rammer din lommebok

HOPP: DnBNor-sjef Rune Bjerke sier han gjerne skulle ha prøvd skiene i det fine været det har vært i Davos de siste dagene, men han har i stedet gått fra møte til møte. Fra Sveits gir han nå et klokkeklart rentehopp-budskap. Foto: Andrea Gjestvang
HOPP: DnBNor-sjef Rune Bjerke sier han gjerne skulle ha prøvd skiene i det fine været det har vært i Davos de siste dagene, men han har i stedet gått fra møte til møte. Fra Sveits gir han nå et klokkeklart rentehopp-budskap. Foto: Andrea Gjestvang
DAVOS (VG) DnBNor-sjef Rune Bjerke varsler at du må belage deg på så mange som seks rentehopp fremover.

Denne saken handler om:

Sjefen for landets desidert største bank ber det norske folk forberede lommeboken og egen økonomi på at rentene vil gjøre mange hopp i år og neste år.

- Vi regner med at det blir to renteøkninger i 2011. I den grad det blir noe avvik, tror vi risikoen er større for at det blir tre økninger enn én, sier Bjerke.

** Hva tror du? Si din mening under artikkelen!

Med en renteøkning mener han 0,25 prosentpoeng, eller det ekspertene kaller «en kvarting».

Dobling på to år

Styringsrenten til Norges Bank er i dag 2 prosent og boligrenten rundt tre.

Med den veksten DnBNor-sjefen legger inn i sine analyser, betyr det en styringsrente mellom 2,5 og tre prosent når julefreden atter senker seg.

Det er en moderat økning mot hva han tror kommer neste år.

- Med den veksten vi ser i sentrale lands økonomi og i Norge, tror vi renten skal videre opp i 2012. Vi mener det vil kunne komme opp til fire renteøkninger neste år.

Det betyr en økning av styringsrenten fra 2 til 3,5, kanskje opp mot fire prosent, som vil kunne bety en dobling på to år fra dagens nivå.

En styringsrente opp mot fire prosent, vil gi en boligrente for folk flest på opp mot fem prosent.

Et slikt rentehopp, på to prosentpoeng, innebærer 40 000 kroner mer i årlige renteutgifter for boliglån på to millioner kroner. Etter rentefradrag, er ekstrautgiften fortsatt på 28 800 kroner per år.

Milliardoverskudd

Et rentehopp på halvannet prosentpoeng, gir 30 000 kroner ekstra i årlige renteutgifter for et lån på to millioner kroner. Etter skattefradrag, er ekstrautgiften på 21 600 kroner.

- Det er nok riktig at rentemarginen ligger på pluss minus én prosent, men det er pengemarkedsrenten som avgjør. I dag ligger den på 2,59 prosent og vi tilbyr en boligrente på 3,05 prosent til akademikere under 34 år. Det betyr at det kun er 0,46 rentepoeng mellom beste boligrente og pengemarkedsrenten.

- Men det er bare for de dere vurderer som de aller beste kundene?

- Ja, det er riktig. Gjennomsnittsrentemarginen har tradisjonelt ligget rundt en prosent, men den er fallende.

Les også: Mange frykter renteøkninger

De definerer rentemargin som forskjellen mellom kostnadene ved innlån av penger og prisen ut til kundene.

- Når dere kvartal for kvartal viser til store milliardoverskudd, mener du det skjer samtidig som rentemarginen går ned?

- Ja, det er riktig. Vi har gode resultater samtidig som rentemarginen de siste årene har gått ned.

Bjerke var denne uken på World Economic Forum i Davos, hvor næringslivsledere og toppolitikere fra hele verden deler erfaringer.

Når han varsler renteøkninger, skjer det også med basis i det han opplever i Davos.

- Bare for to år siden var stemningen så pessimistisk at man knapt turde si at man jobbet i bank. Da var børskursen til DnBNor nede i 14,6 kroner pr. aksje, sier han billedlig.

I dag er den over 76 kroner.

Hett boligmarked

- I dag er det en helt annen optimisme her i Davos, med vekst i sentrale markeder.

Les også: 14 økonomieksperter spår kraftig boligprishopp i 2011

Her er årsakene til at han mener du står overfor en lang rekke med rentehopp:

** Vi ser et oppsving i økonomien i sentrale land for oss som USA, Tyskland og Sverige. Hvis den veksten akselererer, er det viktig ikke å komme for sent i gang med rentehevningene.

** I Norge tror nå 60 prosent av bedriftslederne på økt omsetning og industrien melder om syv prosent økt vekst bare i år. Det betyr at Norge går meget godt.

- Det ser vi i boligmarkedet som er hett. Det har jeg selv fått erfare i det siste. Jeg har vært med min eldstedatter på visninger og ennå ikke opplevd en bolig som går under takst, sier Bjerke.

- Samlet betyr dette at renten må opp.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Nyheter

Se neste 5 fra Nyheter