Hovedinnhold

Barne-byråden i Oslo: Foreslår gratis barnehage for alle

** Antyder at ny studieavgift kan finansiere reformen
** ...men får blankt nei fra Ap på Stortinget

<p>GRATIS I FREMTIDEN? Barnehagebarn husker i vei og bruker utendørs-fasilitetene i en barnehage i Oslo. ILLUSTRASJONSFOTO</p>

GRATIS I FREMTIDEN? Barnehagebarn husker i vei og bruker utendørs-fasilitetene i en barnehage i Oslo. ILLUSTRASJONSFOTO

Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
Plass i barnehage bør ikke koste en krone i egenbetaling, foreslår byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) i Oslo. Hun vil ha med seg årsmøtet i Oslo Ap og Ap-landsmøtet på en ny barnehage-reform.

Denne saken handler om:

Men gratis barnehage blir ikke gratis. Forslaget fra Oslos nye barnehage- og skolebyråd er kostnadsberegnet til 7 milliarder kroner. Ikke avskrekkende, synes Tellevik Dahl all den tid det offentlige allerede betaler rundt 85 prosent av totalkostnaden for barnehagetilbudet.

Les også: Barnehagene dårligere enn ventet

Ordlyden i forslaget hennes, sladrer om at det uansett er langt frem før en fullstendig gratis barnehage for alle barn fra null til seks år kan bli en realitet:

Barnehagen i Norge bør på sikt bli gratis. Arbeiderpartiet vil at det skal utredes en opptrappingsplan med trinnvis innføring av gratis barnehage i Norge, formulerer Tellevik Dahl.

<p>BAREHAGE-BYRÅD: Skole- og barnehagebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) i Oslo synes ikke 7 milliarder ekstra årlig for å finansiere gratis barnehager på landsbasis, er avskrekkende.</p>

BAREHAGE-BYRÅD: Skole- og barnehagebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) i Oslo synes ikke 7 milliarder ekstra årlig for å finansiere gratis barnehager på landsbasis, er avskrekkende.

Foto: Jan Petter Lynau, VG

Hun peker også på at en mulig finansieringsmodell er innføring av en studieavgift i høyere utdanning og at kontantstøtten avvikles til fordel for gratis barnehage.

Les også: Oslo-byråden vil også ha nattåpne barnehager

– Mye forskning viser at årene i barnehage er avgjørende for både å hindre skolefrafall og at barn gjør det bra på skolen. Det er i barnehagen grunnlaget blir lagt mot frafall. Da blir det god samfunnsøkonomi å investere i gratis barnehageplasser for alle, argumenterer Tone Tellevik Dahl.

Leste du denne? Her får barna gourmetmat i barnehagen

– Sosial utjevning

Hun suste inn som ny barnehage- og skolebyråd i Oslo sist høst. Nå har hun klokkertro på at gratis barnehage blir noe mer enn et luftig utspill før årsmøtet i landets største Ap-lag, Oslo Arbeiderparti, og senere på Ap-landsmøtet 2017 der nytt partiprogram skal vedtas før stortingsvalget i september samme år.

– Innføring av studieavgift for å dekke gratis barnehageplasser, byråd Tellevik Dahl?

– Vi bør bruke mer penger «nederst» i utdanningssystemet om vi skal gi flest mulig muligheter til skole, utdanning og arbeid. I dag er det sånn at de med dårligst forutsetninger, og som aldri lykkes i utdanningssystemet, subsidierer de som har de beste forutsetningene. Det bør være motsatt. Da kan vi oppnå sosial utjevning. Avgift i høyere utdanning vil kanskje også bidra til mer bevisste valg og økt gjennomføring, svarer byråden.

– Barnehageplassene med dagens makspris er jo langt rimelige nå enn tidligere?

– Økonomien betyr likevel fortsatt mye for om folk velger barnehageplass eller ikke. Skolen er gratis. All forskning sier at barnehagen også bør være gratis for å gi barna like muligheter til en god start på skole- og utdanningsløpet. Vi regner med at det bare i Oslo er 5000–6000 barn i barnehagealder som ikke går i barnehage, sier byråden.

– Kan Oslo bli en forsøkskommune for gratis barnehageplass for alle?

– Jeg håper Oslo kan bli det, det kan også tenkes at en gratisordning fases inn årstrinn for årstrinn. Men aller først må årsmøtet i Oslo Ap ta stilling til forslaget, og deretter må landsmøtet gjøre det til sin politikk for en ny regjering ledet av Jonas Gahr Støre, oppsummerer Tellevik Dahl.

Nobelprisvinner i økonomi, James Heckman, har for eksempel vist at tidlig innsats og læring i småbarnsalderen øker sjansen for at barnet gjør det godt på skolen, fullfører utdanningen og jobber - i stedet for å bli trygdemottaker som voksen.

– Langt steg i feil retning

Leder Therese Eia Lerøen i Norsk Studentorganisasjon steilet spontant da hun fikk høre nyss om at en ny studieavgift kunne finansiere gratis barnehageplasser.

– Jeg måtte sjekke kalenderen for å se at det var 1. mars og ikke 1.april da jeg leste dette. En innføring av studieavgift ville vært et seriøst skudd for baugen for lik rett til utdanning, og et langt steg i feil retning i arbeidet med fremtidens kunnskapssamfunn, sier Lerøen til VG.

<p>STUDENTLEDER RASER: Leder Therese Eia Lerøen i Norges Studentorganisasjon synes det er frekt av byråd Tellevik Dahl i Oslo å antyde innføring av studieavgift for å finansiere gratis barnehageplasser.</p>

STUDENTLEDER RASER: Leder Therese Eia Lerøen i Norges Studentorganisasjon synes det er frekt av byråd Tellevik Dahl i Oslo å antyde innføring av studieavgift for å finansiere gratis barnehageplasser.

Foto: Skjalg Bøhmer Vold, Norsk Studentorganisasjon

Hun leder en organisasjon med rundt 230.000 studenter som medlemmer.
  Lerøen har ingenting mot gratis barnehageplasser, men ikke gjennom en finansiering ved å gjøre en annen del av utdanningsløpet dyrere.

Hun støtter seg på forskning som viser at barnehage kan ha stor betydning for barnas senere matematikk- og språkferdigheter og for deres sosiale og emosjonelle ferdigheter.

Nei fra Ap på Stortinget

<p>IKKE BEGEISTRET: Partikollega Marianne Aasen (Ap) i kirke-, utdannings- og forskningskomiteén.</p>

IKKE BEGEISTRET: Partikollega Marianne Aasen (Ap) i kirke-, utdannings- og forskningskomiteén.

Foto: Christian Tynning Bjørnø

Stortingsrepresentant Marianne Aasen har ansvar for høyere utdanning og forskning i Arbeiderpartiet. Hun heller kaldt vann i årene på partikollegaens forslag om å la studentene finansiere gratis barnehageplasser gjennom en ny studieavgift.

– Alle forslag skal behandles demokratisk, men jeg kan allerede nå si at dette vil vi ikke gå inn for. Det har heller ikke vært et tema internt i Ap før dette, sier Aasen.

Hun synes i utgangspunktet prinsippet om gratis barnehage er godt, men avfeier at det vil bli aktuelt å finansiere det ved innføring av studieavgift for studenter.

– Gratisprinsippet er viktig for oss. Vi løser ingenting med å innføre skolepenger for høyere utdanning, sier hun.

Arbeiderpartiets studentlag i Oslo har allerede laget endringsforslag til årsmøtet i Oslo Ap i kommende uke for å fjerne forslagene om å finansiere barnehager med studieavgifter, ifølge leder Mads A. Danielsen.


Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Nyheter

Se neste 5 fra Nyheter