Hovedinnhold

- Opprørsstemning i Skien

Men de ansatte vil ikke gi opp

(VG Nett) Union-ansatte er opprørt og sinte etter at stemmen fra en av deres egne i går avgjorde at fabrikken skal nedlegges.

Tips oss

TIPS OSS OM UNION

IKKE GITT OPP: Tillistvalgt MAgnus Straume (t.v), her i samtale med konsernsjef Jan Oksum i Union, har ikke gitt opp håpet på å redde arbeidsplassen. Nå går han rettens vei.
IKKE GITT OPP: Tillistvalgt MAgnus Straume (t.v), her i samtale med konsernsjef Jan Oksum i Union, har ikke gitt opp håpet på å redde arbeidsplassen. Nå går han rettens vei.

Kort tid etter det dramatiske møtet i bedriftforsamlingen i går kveld, ble det kjent at tillitsvalgt Roy Helgerud, ansatt ved Norske Skog fabrikken Follum på Hønefoss, hadde stemt mot en utsettelse av saken.

Dermed ble det ni-ni, og lederen kunne bruke sin dobbeltstemme til å avgjøre at saken ikke skulle utsettes.

I neste avstemning ble det så flertall for nedleggelse, da en av skogeierne gikk over på bedriftledelsens side.

Tillitsvalgt Magnus Straume ved Union synes i dag synd på tillitsvalgskollega Roy Helgerud.

- Ble presset
- Det er opprørstemning mot han i Skien. Jeg har fått flere meldinger der han karakteriseres i svært krasse ordlag, forteller Straume, som satt i bedriftsforsamlingen i går kveld.

Han legger skylden på ledelsen for at de tillitsvalgte ble splittet i møtet.

- Først klarte konsernledelsen og splitte skogeierne. Så klarte de å splitte de tillitsvalgte. Det er et utsalg av rå kynisme fra ledelsen. Roy Helgerud ble et offer i et kynisk spill, sier Straume.

OPPRØRTE OG TRISTE: Nina Chojniak ble i går kveld trøstet av Runar Chojniaik, han har arbeidet ved Union i 26 år. Foto: SCANPIX
OPPRØRTE OG TRISTE: Nina Chojniak ble i går kveld trøstet av Runar Chojniaik, han har arbeidet ved Union i 26 år. Foto: SCANPIX

Straume mener Roy Helgerud ble utsatt for et umenneskelig press fra konsernledelsen. Ifølge Straume skal Helgerud ha blitt satt overfor et valg mellom nedleggelse av Union eller nedleggelse av hans egen arbeidsplass, Follum.

- Ledelsen setter den ene bedriften opp mot den andre. Det er den tradisjonelle splitt og hersk metoden. Da blir det naturligvis et stort press, sier Kjell Bjørndalen, leder i LO forbundet Fellesforbundet.

Krever granskning
LES OGSÅ: ROY HELGERUD: "JEG KUNNE IKKE STEMT ANNERLEDES"

De ansatte ved Union har ikke gitt opp håpet, og tror fortsatt det er mulig å redde arbeidsplassen. Etter nederlaget i bedriftsforsamlingen vil de gå rettens vei.

- Vi vil bruke allmennaksjeloven til å kreve granskning. Bedriftsforsamlingen har fattet vedtak på sviktende grunnlag, fordi saken ikke har vært tilstrekkelig utredet. Dette gjelder særlig i forhold til økonomien, og potensialet som ligger i bokpapirproduksjon, sier Union-tillitsvalgt Magnus Straume til VG Nett.

En eventuell granskning må avgjøres i tingsretten.

De ansatte har gitt utrykk for at de ønsker å ta over bedriften fra Norske Skog, eventuelt med hjelp fra andre investorer.

- Svekket omdømme

De tillitsvalgte ved Union vil i dag ta kontakt med LO og Fellesforbundet, for å utrede hva de skal gjøre videre.

- LOs juridiske avdeling vil se på saken. Det er spørsmål om konsernledelsen har oppfylt forpliktelsene i henhold til hovedavtalen eller ikke, sier Bjørndalen i Fellesforbundet.

Han er skuffet over ledelsen i Norske Skog.

- Jeg har aldri opplevd maken til råkjør. Tidligere har Norske Skog fremstått som et konsern med troverdighet. Derfor overrasker denne saken med veldig. Det er ingen tvil om at konsernets omdømme nå er kraftig svekket, sier Bjørndalen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Nyheter

Se neste 5 fra Nyheter