Hovedinnhold

Solheim applauderer mikrokreditt-investeringer

FORNØYD: Erik Solheim roser Stordalen og Andersen som har valgt å investere flere millioner i mikrokredittselskaper. Her er Solheim sammen med fredprisvinner Muhammad Yunus på NHO's dilemmaseminar om globalisering i formiddag. Foto: SCANPIX
FORNØYD: Erik Solheim roser Stordalen og Andersen som har valgt å investere flere millioner i mikrokredittselskaper. Her er Solheim sammen med fredprisvinner Muhammad Yunus på NHO's dilemmaseminar om globalisering i formiddag. Foto: SCANPIX
(VG Nett) Bistandsminister Erik Solheim ser bare positivt på at mangemilliardærene Stordalen og Andersen nå investerer i mikrokredittselskaper.

Denne saken handler om:

Bistandsministeren ser ingen negative sider ved at private norske aktører som hotelleier Peter Stordalen og eks-tobakksprins Johan H. Andresen etter Nobel-helgen har valgt å investere flere millioner i mikrokredittselskaper. Han mener at det aller viktigste er at man bidrar.

- Det er veldig flott at de velger å gjøre dette. All honnør til dem. Det er to ting vi trenger mer av fra det private næringsliv i bistand. Det er penger og det er kompetanse, sier Erik Solheim til VG Nett.

Kompetanse

Han vektlegger spesielt kompetansen fra næringslivet som en viktig ressurs, som blant annet han selv ikke kan bidra med i bistandsspørsmål.

E24 skriver i dag om norske milliardærer som investerer i selskapet Kolibri Kapital som driver med mikrokreditt slik fredsprisvinner Muhammad Yunus og Grameen Bank også gjør.

Petter Stordalen investerer tre millioner i ny aksjekapital og tre millioner i lån til det norskeide mikrokredittselskapet. Mens eks-tobakkskonge Johan H. Andresen, satser ti millioner.

- Så du har ingen betenkeligheter ved at milliardærer ønsker å tjener penger på bistand?

Profitt

- Det er ikke snakk om tjene penger på et mikrokredittselskap, det er sosiale bedrifter som ikke har profitt som mål. Man låner ut en krone og får en tilbake, sier Solheim.

Han forteller at han i løpet av den nærmeste tiden ønsker å arrangere møter mellom sentrale norsk aktører innenfor bistand, som Norad og Strømmestiftelsen, og det norske næringsliv. Først og fremst med tanke på å dele kompetanse.

Aftenposten skrev lørdag at Andresen har vært villig til å legge hele 100 millioner på bordet til mikrokreditt-formål, dersom Regjeringen ville satse 900 millioner.

Vil møte Andresen

- Vi har sett på brevet fra Andersen, og jeg ønsker å møte ham så fort som mulig, helst før jul, for å snakke om dette, sier Solheim.

Han forteller at regjeringen har planer om å investere i mikrokredittselskaper, men ønsker ikke å gå nærmere inn på detaljene rundt dette.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Nyheter

Se neste 5 fra Nyheter