Hovedinnhold

Mann, kom på banen

<p>ANSVAR: – Vi har alle et ansvar som medmennesker til å stille opp og gå foran som tydelige holdningsbærere i kampen mot voldtekt, skriver kronikkforfatteren. Bildet er fra demonstrasjon for kvinners rettssikkerhet etter dommen i Hemsedal-saken.</p>

ANSVAR: – Vi har alle et ansvar som medmennesker til å stille opp og gå foran som tydelige holdningsbærere i kampen mot voldtekt, skriver kronikkforfatteren. Bildet er fra demonstrasjon for kvinners rettssikkerhet etter dommen i Hemsedal-saken.

Foto: Trond Solberg, VG
Er det å innrømme ansvar det samme som å erklære seg skyldig?

Denne saken handler om:

Delta i debatten?

Send ditt innlegg til debatt@vg.no

eller

SMS med kodeord sidet til 2200

MARIA BOCK, skuespiller og regissør

Å sitte hjemme og lese, år etter år, om hvor vanskelig det er å få dømt voldtektsmenn, at kun én prosent blir dømt til fengselsstraff, har vært tungt for mange. Lettelsen og gleden over å møtes i demonstrasjon og felles motstand mot voldtekt var derfor stor. Endelig ble det nok. Det mange av oss ønsket å oppnå med å demonstrere var å øke fokuset på de problematiske holdningene vi, folk flest, har til overgrep mot kvinner. 

<p>Maria Bock. </p>

Maria Bock. 

Foto: Jon Selås, VG

Når det viser seg at tre voksne menn har hatt sex med en neddopet 18 år gammel jente og ikke blir dømt til fengselsstraff har vi et holdningsproblem og et samfunnsproblem. Men svært få vil snakke om akkurat det. 

Særlig få menn er det som går offentlig ut og støtter kampen for å få dømt flere overgripere. I stedet er det mange menn, særlig innenfor rettsvesenet, som har behov for å poengtere andre ting. For eksempel: «Jenter og kvinner må ta ansvar for hvem de går på nachspiel med.»

Les også: Høyesterettsadvokat: – Kvinner har lett for å si nei, også uten å mene det

Etterdønningene av det svært mange opplevde som en feilaktig frifinnelse av voldtektsmenn var dessverre at meddommere og tiltalte ble navngitt i sosiale medier. Det oppstod en offentlig gapestokk som ingen er tjent med. I det lange løp vinner vi ikke på å «gjøre opp» utenfor rettsvesenet. Selv om vi godt skjønner frustrasjonen til fornærmede og folk flest når de føler at rettsvesenet, som vi så gjerne vil å ha tiltro til, svikter.

Men dette må vi bli ferdige med. Nå har mange menn fått god tid til å reagere på det de mener er en uansvarlig holdning til rettsstaten. Hvor er de som vil se på det som egentlig er problemet? Holdningene våre til overgrep og voldtekt? Hvor er mennene som vil ta tak og gå foran og si noe om hvordan vi burde oppføre oss overfor berusede, sovende, lettkledde kvinner? Mødre samler seg og bevisstgjør barna sine og kvinner støtter opp om kvinner som har blitt utsatt for overgrep.

Få flere kronikker og kommentarer: Følg VG Meninger på Facebook!

Hvor er de mennene som i all offentlighet vil si; Nei, det er ikke greit å ha sex med en kvinne som sover. Hvor er de mannlige politikerne, kjærestene, fedrene, brødrene, advokatene og medmenneskene som vil sette fokus på bevisstgjøring av gutter i barne- og ungdomsskolen? For det er vel svært ofte storebrødre og fedre gutter ser opp til og identifiserer seg med? 

Dette er ikke en kamp vi kvinner skal kjempe alene. Det er et samfunnsproblem. Vi har alle et ansvar som medmennesker til å stille opp og gå foran som tydelige holdningsbærere.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger