Hovedinnhold

VG mener: Kristne trenger beskyttelse

TEGNING:, Roar Hagen
Flere hundre millioner kristne forfølges for sin tros skyld. Alt tyder  på at forfølgelsen øker i omfang og at den sprer seg til flere land.
Meninger

Årsrapporten fra Åpne Dører, en internasjonal kristen organisasjon som arbeider for å hjelpe forfulgte trosfeller verden over, er tankevekkende og foruroligende lesning. 

Den fastslår at den viktigste årsaken til forfølgelse av kristne fortsatt er islamistisk undertrykkelse av annerledestenkende i en lang rekke land. I tillegg vokser en religiøs nasjonalisme i mange asiatiske land, noe som også rammer kristne og andre religiøse minoriteter hardt. 

Åpne Dører rangerer landene og i de 50 verste anslås det at minst 215 millioner kristne opplever sterk grad av forfølgelse.

Les også: Våger ikke vende hjem

I ulik grad handler dette om autoritære regimer, uten vilje eller evne til å beskytte religiøse minoriteter. Noen er rendyrkede diktaturer, mens andre mangler sterke demokratiske institusjoner. 

De ti verste landene når det gjelder forfølgelse av kristne er Nord-Korea, Somalia, Afghanistan, Pakistan, Sudan, Syria, Irak, Iran, Jemen og Eritrea. Det verste landet på listen, Nord-Korea, er en ateistisk stat, men det er verdt å merke seg at i 14 av de 20 landene som kommer verst ut er islam dominerende religion. Pakistan rangeres som det fjerde verste for kristne. 

Kommentar: Terror mot kristne

Kristne pakistanere utsettes for økende press fra storsamfunnet og stadig mer voldsbruk. I den rystende rapporten heter det at kristne har blitt utsatt for en rekke drap, angrep på kirker, bortføring av kvinner, voldtekter og tvangsekteskap.

Islamisme er ikke eneste årsak. I India er hinduistiske nasjonalister på offensiven, noe som i mange tilfeller går ut over kristne. Det meldes om ca. 40 tilfeller hver måned der pastorer bankes opp, kirker brennes ned og konvertitter forfølges. I land som Bhutan bidrar buddhistisk nasjonalisme til diskriminering av kristne.

Kommentar: Kampen mot kristendommen

Religionsfrihet er en grunnleggende menneskerettighet som er sørgelig lite respektert i store deler av verden. Mange land bryter grovt og systematisk internasjonale traktater de selv har undertegnet. Dette må få konsekvenser for vår utenriks- og bistandspolitikk. 

I politiske samtaler må Norge vektlegge betydningen av å beskytte religiøse minoriteter. Vi må stille tydeligere krav for å kunne yte økonomiske bistand. Og vi kan ikke se en annen vei bare for å oppnå gunstige handelsavtaler.

Les også: De kristne forsvinner fra Midtøsten

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger