Hovedinnhold

Je suis Charlie

<p>Tegning: Roar Hagen/VG</p>

Tegning: Roar Hagen/VG

Personlig liker jeg ikke blasfemi. Jeg ler sjelden av det, og det sårer meg litt. Likevel, Frankrike med den gudløse staten har blitt symbolet på frihet og sivilisasjon.

Men har det alltid vært slik? Slett ikke. Natt til 24. august 1572, under den såkalte Bartolomeusnatten, ble tusenvis av franske protestanter låst inne i Paris og slaktet ned for fote. Hvorfor? Strid om den kristne lære, og om maktforhold i kirken. Pave eller konge. Religionskriger og religiøs intoleranse skulle prege Europa i flere hundre år. Folk flyktet til Amerika. Kvekerne, stiftet i England i 1650 med William Penn i spissen, grunnla Pennsylvania og innførte full religionsfrihet.

Den franske revolusjonen kom ut av opplysningstiden. Det sies at den kostet flere menneskeliv enn hekseprosessene. Mye gikk galt, og hodene rullet over hele Frankrike. Hva er et menneske, hvem er folket, hvem skal bestemme? Det var her, og i Amerika, vi hentet ideene om en grunnlov, og prinsippene som viste veien til demokrati. Noen opplyste menn på Eidsvoll hadde oversikten og fikk formuleringen «ytringsfrihet bør finne sted» inn i grunnloven. Religionsfrihet derimot, det ble for drøyt. Jøder, jesuitter og munkeordener ble utestengt fra Riket. Muslimer klarte de helt sikkert ikke engang å forestille seg. De ønsket et homogent samfunn hvor alle tilhørte den evangelisk lutherske tro. Så var også den første organiserte utvandringen fra Norge til Amerika religiøst begrunnet. Kvekerne i Rogaland så ingen fremtid her, og seilte ut med skipet «Restaurationen» i 1825 med 52 mennesker om bord, ledet av Cleng Peerson.

Etter hvert fikk vi orden i sakene. Jødeparagrafen ble opphevet i 1851, jesuittparagrafen ikke før i 1956 da vi undertegnet den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. I dag har vi full religions- og ytringsfrihet.

Under den forrige karikaturstriden i 2006 opplevde vi at panikken grep om seg helt inn i Stoltenbergs regjering. Redaktør Selbekk ble stående alene, og mye rart ble sagt. Stortinget var på nippet å innføre en blasfemilov, men det raknet innad i Regjeringen. Selv kristenfolket innså at dette bare handlet om muslimers såre følelser. Kristne har jo måttet leve med kritikk, harselas og satire helt siden den franske revolusjonen.

Blasfemi for meg handler om kristendommen. Når det gjelder andre trosretninger handler det om å forestille seg andres såre følelser. Derfor har jeg avstått fra harselas med Jesus og Muhammed. Men, som det er sagt, den enes religion er den andres blasfemi. Hvis vi begynner å innskrenke ytringsfriheten vil vi etter hvert svekke religionsfriheten. Muslimer, og velmenende hjelpere, må forstå at disse universelle lovene er grunnlaget for at islam, og andre religioner, får etablere seg i Norge, og i Vesten. Og det er jo til Vesten alle vil, ikke sant? Selv fremmedkrigerne i Syria og Irak vil hjem til det foraktede Vesten etter endt tjeneste.

Charlie Hebdo er på gaten igjen. Det er imponerende, og det vil stå i alle historiebøker. Flere tegnere er døde, og udødeliggjort. Det samme er Ahmed, den muslimske politimannen som ofret livet for å beskytte det frie ord. Jødene ble hardt rammet, dessverre føyer det seg inn i et tragisk mønster. De spør seg nå om de kan leve i Europa.

Terroristene ville ramme oss i hjertet av vår sivilisasjon, ytringsfriheten, som har gitt dem lov til å uttrykke sine meninger. Ytringsfriheten er samfunnets åndedrett. Det som er oppnådd har kostet millioner av menneskeliv, folk begynner å fatte hvor dyrebart og umistelig dette er.

Det de selv har oppnådd utover å drepe og bli drept, er at det litt sære og nerdete magasinet Charlie Hebdo, knapt kjent utenfor Frankrike, har blitt verdensberømt. Tegningene spres i millioner kloden rundt. I 2006 ble det satt søkelys på redaktørenes beslutning om å trykke tegninger eller ei. Det spiller ingen rolle nå. De muterer på sosiale medier helt uten redaksjonell styring. Verdens statsledere har marsjert i Paris med støtte til de universelle franske ideer på en måte ingen hadde tenkt, mange muslimer gir sin tilslutning til ytringsfriheten. Terroristene kan ha feilregnet grovt.

Egypts president Al-Sisi sa i en tale på Al-Azhar universitet i Kairo nylig at islam må revolusjoneres, intet mindre. Om han har rett må muslimene selv finne ut av. Det eneste vi kan tilby er debattarenaer under ytringsfriheten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger