Hovedinnhold

All time high for dobbeltmoral

<p>HARD STRAFF: Det venter barbarisk straff på den som våger å ytre seg kritisk til regimé og religion i Kong Abdullhas Saudi-Arabia.</p>

HARD STRAFF: Det venter barbarisk straff på den som våger å ytre seg kritisk til regimé og religion i Kong Abdullhas Saudi-Arabia.

Foto: Pool, Reuters
Søndag marsjerte Mohammed Ismail Al-Sheikh, Saudi-Arabias ambassadør til Frankrike, for ytringsfrihet i Paris’ gater.

To dager før dro regimet hans bloggeren Raif Badawi foran en menneskemengde på et torg i Jeddah og ga ham de første 50 av de 1000 piskeslagene han er dømt til å motta. Badawis lovbrudd? Han har ytret seg.

Av de to videoene som finnes på YouTube som angivelig skal vise straffen, ser vi en mann i svarte bukser og hvit skjorte som får slagene fordelt over ryggen og nedover baksiden av bena. Redskapet ligner et spanskrør. Lyden av slagene høres godt. Rundt står det noen hundre tilskuere som etter siste piskeslag tydelig er fornøyd med at forbryteren har fått sin straff. Det klappes, plystres og ropes «Gud er stor» (allahu akbar).

Les også:Kokkvold om topplederne i Paris-marsjen: Dobbeltmoralsk

Raif Badawi er dømt for å ha satt opp en liberal blogg som retten mente fører til ustabilitet i landet, som latterliggjør islamske institusjoner og som har gått utenfor lydigheten til riket. Badawi risikerte også en sak i høyesterett for å være frafallen. En fellende dom her ville betydd dødsstraff. Etter flere rettsrunder ble straffen fastsatt til 10 år i fengsel, en bot på omtrent 2 millioner kroner og altså 1000 piskeslag. Slagene skal deles ut med 50 hver fredag i 20 uker fremover, etter sigende av «humane» grunner da det er en reell fare for å dø av å få 1000 piskeslag på rappen.

Raif Badawi er gift og har tre barn. Alle fire fikk i 2013 politisk asyl i Canada.

Selv om det har kommet protester fra høyt nivå i både USA og EU og innstendige oppfordringer om å stoppe denne straffen, synes det lite sannsynlig at det kommer noen tiltak mot landet. Ved å slutte rekkene i Paris og være en viktig samarbeidspartner for Vesten i regionen, beskytter Vesten landets kongefamilie fordi man frykter at alternativet er verre.

Også advokaten til Raif Badawi er satt i fengsel etter at han forsøkte å etablere en Human Rights organisasjon i landet. Amnesty frykter at menneskerettighetsadvokaten Waleed Abu al-Khair som er dømt til 15 års fengsel og et reiseforbud på ytterligere 15 år, blir mishandlet i fengselet.

Ifølge Wikipedia skal Raif Badawi ha sagt at han er muslim, men at alle har et valg om å tro eller ikke tro. En selvfølgelighet som altså kan straffes hinsides vår forståelse.

På fredag dras Badawi antagelig på nytt ut på torget for et møte med pisken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger