Hovedinnhold

Hva har endret seg?

Fire dager før terrorangrepet skrev VG om fem asylsøkere som fikk opphold tross alvorlige lovbrudd, som drap og seksuelle overgrep. Jeg frykter at naiviteten og politisk korrekthet blir vårt svar på 22. juli.

Det er nå ti år siden dagen jeg aldri vil glemme hele mitt liv. Den 11. september 2001 ble vår verden og sivilisasjon angrepet på en måte min generasjon aldri før hadde opplevd på nært hold. Det var en hendelse som endret oss.

Ingenting endret

For noen uker siden opplevde vi vårt eget 11. september i Norge. Jeg var noen kvartaler unna på Stortinget når bomben smalt på Regjeringskvartalet. Jeg løp mot regjeringskvartalet for å se hva som hadde skjedd.

Jeg kjente både panikken og frykten på kroppen når en politimann begynte å rope og alle rundt meg plutselig løp for livet bort fra Grensen og Akersgata.

Når vi senere på kvelden forsto hva som skjedde på Utøya, så virket det uvirkelig. Det gjør det fortsatt.

Himanshu Gulati, 1. nestformann i Fremskrittspartiets Ungdom. Foto: FpU
Himanshu Gulati, 1. nestformann i Fremskrittspartiets Ungdom. Foto: FpU

Mye har endret seg etter 22. juli. Alt er blitt endret. Vi bærer en ballast som vi aldri vil kunne legge fra oss.

Den vil være med å forme hvem vi er. Den vil alltid ligge i vår bevissthet.

På den annen side er ingenting annerledes. Samtlige utfordringer fra før hendelsene i juli er fortsatt til stede. Vi har attpåtil fått noen flere. Vi har sett at det også kan finnes enkeltpersoner eller grupper vokst opp i vårt eget samfunn som kan ramme oss med terror og drap.

Naiviteten

Statsminister Stoltenberg samlet en nasjon i sjokk og sorg. Han kom med kloke ord. Han ba oss møte terroren med mer åpenhet,

mer demokrati og mer toleranse. Men aldri naivitet.

Det er nettopp den siste delen jeg frykter. Naiviteten.

Den 18. juli i år, bare fire dager før en ny dag som endret mitt liv, hadde VG en sak om fem asylsøkere fra henholdsvis Somalia, Irak, Tunisia, Pakistan og Sudan.

Alle var dømt for grove handlinger: en var dømt for to drapsforsøk, en annen for seksuelle overgrep mot mindreårige barn. Fire av dem fikk innvilget opphold til tross for dommene. Den sist ble utvist, men får komme tilbake etter to år.

Selv om vi fire dager etter VG-oppslaget opplevde det største angrep på norsk jord siden andre verdenskrig, så har ikke innholdet i VGs sak endret seg. Det har heller ikke norsk asylpolitikk.

Jeg ser ingen sammenheng mellom det som skjedde den 22. juli og debatten om norsk innvandrings- og integreringspolitikk.

Bortsett fra at massemorderen brukte terror mot sivile for å rettferdiggjøre syke tanker i sitt hode, inkludert tanker om norsk politikk.

Dette har også skjedd på andre områder. Den amerikanske terroristen Ted Kaczynski sendte brevbomber til personer som han mente arbeidet mot miljøvern. Men det ville være helt galt å gi for eksempel Al Gore skylden for Kaczynskis handlinger.

Vi bestemmer

Å ikke snakke om utfordringene på integreringsfeltet eller begrense debatten er å gjøre oss selv en bjørnetjeneste. Det er en fallitterklæring for landets fremtid.

Vi skal være tolerante. Men toleranse kombinert med naivitet er ikke et alternativ. Vi må derfor vise toleranse kombinert med en kompromissløshet når det gjelder å respektere våre grunnleggende verdier og at alle nyter friheten til å bestemme over eget liv.

Mange spør hva som er veien videre.

Svaret er paradoksalt enkelt: det er vi som bestemmer hvilken vei vi tar.

Skal vi ta den vanskelige (men nødvendige) veien hvor vi fortsetter å diskutere og debattere de utfordringene vi har, eller skal vi velge en ny vei hvor vi velger å lukke øynene for noen av samfunnets utfordringer og avfeie de som sier noe politisk ukorrekt?

Jeg kunne vel knapt stilt et mer ledende spørsmål. Men jeg våger heller ikke noe annet når det riktige svaret er så avgjørende.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger