Hovedinnhold

Dumme og høyreradikale

<p>Høyreradikale demonstrerer i Köln i forrige måned.</p>

Høyreradikale demonstrerer i Köln i forrige måned.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Vi har tidligere uttrykt bekymring for om sentrale offentlige miljøer har vært for «blinde på høyre øyet» og ikke hatt tilstrekkelig oppmerksomhet rettet mot hva som rører seg blant det Ola Kaldager kaller «dumme nordmenn og høyreradikale».

I et grundig intervju i lørdagens utgave av Dagens Næringsliv, advarer den tidligere offiseren og lederen for den norske etterretningsgruppen E14, Ola Kaldager, mot å fortsette å undervurdere hvilken trussel mot Europa den såkalte Islamske Staten utgjør. Han konkluderer slik: «Jeg er mest redd for hva dumme nordmenn og høyreradikale kan finne på når det kommer nye terrorangrep, og når det blir mindre penger til sykehjemsplasser og idrettslag fordi flyktningemottakene krever masse, da oppstår det motkrefter. Du ser hva som skjer med Nasjonal Front i Frankrike – de fosser frem. Jeg frykter vi får den samme utviklingen i Norge.».

Dette er viktig. Terroren fra radikale islamister utgjør den mest overhengende faren mot det sivile samfunn i Europa. Samtidig har vi en lang historie med høyreradikal terror i Norge, hvor langt de fleste aksjonene har kommet fra denne siden. Vi har tidligere uttrykt bekymring for om sentrale offentlige miljøer har vært for «blinde på høyre øyet» og ikke hatt tilstrekkelig oppmerksomhet rettet mot hva som rører seg blant det Kaldager kaller «dumme nordmenn og høyreradikale». I fjor på disse tider gikk en av våre fremste terrorforskere, Thomas Hegghammer ved Forsvarets Forskningsinstitutt, ut og advarte mot at forskningen på slike miljøer er nedprioritert. «Kanskje velger politikerne å prioritere andre gode saker. Men når kompetansen på høyreekstremisme er borte, kan ingen av dem si at de ikke ble advart», skrev han blant annet.

Vi er derfor glade for at det nå opprettes et nytt senter for forskning på høyreekstremisme ved Universitetet i Oslo. Senteret skal ledes av den erfarne forskeren Tore Bjørgo ved politihøyskolen som har lang erfaring med forebygging av radikalisering på høyresiden. Sammen med kollega Cato Hemmingsby har han nettopp publisert et nytt forskningsarbeid om soloterrorisme, som vi jo har dyrekjøpt erfaring med i Norge. Vi tror kunnskap er den beste metoden for forebygging av ekstremisme og mener senteret er et riktig og viktig grep i dette arbeidet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger