Hovedinnhold

VG mener:

Våre verdier vinner!

<p><b>SAMLENDE:</b> Statsminister Erna Solberg advarte mot polarisering etter Paris-terroren.</p>

SAMLENDE: Statsminister Erna Solberg advarte mot polarisering etter Paris-terroren.

Foto: Mattis Sandblad, VG
Terroranslaget i Paris stiller oss på store prøver. Ikke bare viser den barbariske aksjonen at vi står overfor nye sikkerhetsmessige utfordringer. Vi vil også bli testet på våre humanistiske holdninger og liberale verdier.
Meninger

Hvordan vi svarer på slike ekstreme utfall mot vårt levesett og demokrati, er lakmustesten på hvor sterkt dette verdigrunnlaget er forankret.

På sosiale medier i helgen har vi sett verden slå ring om Paris og hele det franske folk. Kommentarfelt som vanligvis renner over av ukvemsord mot andre mennesker har omfavnet de terrorrammede. Men så har vi også sett det motsatte; reservasjonsløse angrep og fordomsfullt hat mot innvandrere generelt, og muslimer spesielt.

Vi vil anbefale alle som har sterke meninger om dette, på begge ytterfløyer i innvandrings- og flyktningdebatten, å lytte til statsminister Erna Solberg (H), og det hun sa på pressekonferansen lørdag.

Solberg advarte mot å slå «alle medlemmer av en religion» i hartkorn med det hun kalte «radikale ekstreme voldsbrukende terrorister». «Viktig at vi nå ikke polariserer», sa statsministeren og gikk rett inn i det hun karakteriserte som «en tøff debatt på sosiale medier».

Hun viste til sikkerhetsvurderingen fra PST der trusselbildet ikke knyttes til flyktningene som kommer, først og fremst, «men at det store antallet […] vil kunne påvirke de sterkeste anti-innvandringskreftene som finnes, og at det kan bidra til en radikalisering blant dem».

«Vi må klare å være nøkterne», formanet Erna Solberg. For å understreke hvor viktig det er at vi klarer å holde hodet kaldt i denne utfordrende situasjonen, utdypet statsministeren at «de aller, aller, aller fleste nordmenn er i stand til å se forskjell på ISIL, terrorister og flyktninger som faktisk flykter fra ISIL».

I likhet med de mange som brukte sosiale medier til å takke statsministeren for verdige ord i en vanskelig stund, vil også vi gi vår støtte til Erna Solbergs lederskap i denne saken og for en samlende tale. Slik Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, minnet om i helgen, er Europa og selve den europeiske idé tuftet på menneskerettigheter, rettsstatens prinsipper og liberale verdier.

Vår vestlige sivilisasjon er et ektefødt barn av Voltaire og den franske revolusjon, våre frihetsidealer kan ingen terrorist skyte ned. Å angripe vårt åpne samfunn med bomber i den by som fremfor noen har spilt en så viktig rolle for disse fundamentale prinsipper, sier alt om hvilket menneske- og samfunnssyn terroristene har.

De ønsker å skape kaos for å styrke ekstremismen på begge sider. Det er det de vil. For det berettiger deres egen eksistens. Men denne strategien vil ikke lykkes, fordi våre verdier er sterkere enn terroristenes.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger