Hovedinnhold

Nøkkelen i Wien

<p>MÅ SNAKKE SAMMEN: Utenriksministrene Sergej Lavrov (R) og John Kerry møttes til Syria-samtaler i Wien i dag.</p>

MÅ SNAKKE SAMMEN: Utenriksministrene Sergej Lavrov (R) og John Kerry møttes til Syria-samtaler i Wien i dag.

Hvis IS står bak terroren i Paris er krigen i Syria kommet til Europa. De grufulle angrepene i Paris er de siste i en alarmerende utvikling.

Denne saken handler om:

For to uker siden styrtet et russisk passasjerfly i Sinai og alle 224 om bord ble drept. Vestlige etterretningstjenester har utpekt IS som hovedmistenkt. Hvis dette stemmer, og sporene fra Paris leder mot Syria, har IS på kort tid angrepet to av landene som har deltatt i bombingen av deres selverklærte kalifat.

LES OGSÅ:Terrorens ettersjokk

IS ble tidligere i høst anklaget for å stå bak bombeterroren mot en fredsdemonstrasjon i Ankara som krevde over 100 menneskeliv. Torsdag påtok de seg skylden for to bombeangrep i Beirut som drepte 44 mennesker. I stigende grad opererer den såkalte islamske staten utenfor eget område. På slagmarken lider de nederlag. Før helgen frigjorde kurdisk peshmerga byen Sinjar, med hjelp av allierte luftstyrker, og avskar samtidig en viktig forsyningslinje for ekstremistene.

I helgen møtes utenriksministrene fra stormaktene og land i regionen i Wien for å gjøre et nytt forsøk på å tegne et veikart for fred. At landene har ulike alliansepartnere, og at dette er blitt en krig med stedfortredere, har stanset alle tidligere initiativ. USAs utenriksminister John Kerry sier ganske presist at det finnes murer av mistro, i Syria, i regionen og i det internasjonale samfunn. Murene er tykke og høye og Kerry sier at de ennå ikke har nådd frem til «terskelen for en omfattende avtale».

LES OGSÅ: - Terrorister i tenårene

Partene har altså ikke kommet frem til døren før de krangler om hvilken nøkkel som virker. Men før, heller enn senere, må stormaktene bli enige om hvordan en våpenhvile kan gjennomføres og den politiske overgangsprosessen starte. Under det forrige møtet i gruppen av 17 land, der Iran deltok for første gang, ble FN oppfordret til å megle mellom regime og opposisjon for å rydde vei for en ny grunnlov og valg.

Etter å ha kommet i skuddlinjen mellom regimestyrker og terrorister fra IS og al Qaida har flere millioner langt ut på flukt. Syria er blitt et arnested for internasjonal terror. De profiterer på krig og finner næring i mislykkede stater. Slik er IS blitt en global trussel.

Krigen har vart i snart fem år og den sprer seg. Det er sent, og det haster å få stanset krigen før de bringer nye redsler og lidelser. Det er alltid blitt sagt at konflikten bare har en politisk løsning. Hvis det finnes politisk vilje er det en nøkkel i Wien.

LES OGSÅ:Terrorangrepet minutt for minutt

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger