Hovedinnhold

Den religiøse terroren

<p/>
<p><b>SORG:</b> I går fortsatte innbyggerne i Paris å strømme til åstedene for terroraksjonen. Dette bildet er tatt på Place de la Republique.</p>

SORG: I går fortsatte innbyggerne i Paris å strømme til åstedene for terroraksjonen. Dette bildet er tatt på Place de la Republique.

Foto: Christian Hartmann, Reuters
Når religion dreper og undertrykker, skal den ikke få stå uimotsagt. Den skal utfordres.

Denne saken handler om:

Delta i debatten?

Send ditt innlegg til debatt@vg.no

eller

SMS med kodeord sidet til 2200

STEINAR J. OLSEN, gründer og samfunnsdebattant

Vitner til terrorhandlingene i Paris forteller at gjerningspersonene ropte «Allahu akbar» («Gud er stor») før de skjøt og drepte minst 129 mennesker som tilfeldigvis befant seg i Paris en fredagskveld i november. Terroristene hadde tydeligvis ikke planer om å komme levende fra angrepet. De sprengte seg selv i luften og tok med seg flere i døden. Den såkalte islamske staten har tatt på seg skylden.

Det er feige, avskyelige og ondskapsfulle handlinger som er utført, men det er ikke ondskap som driver islamistiske terrorister. Problemet er at de er dypt religiøse. De er religiøse idealister som ut fra sitt ståsted er rasjonelle og mener de gjør det rette. De tror faktisk på det som står i Koranen. De tror bokstavrett på den hellige bok og at de kommer direkte til paradis når de har utført en terrorhandling som en del av den hellige krigen (jihad). Selvmordsbomberne dyrkes som helter og martyrer hos mange av dem som sympatiserer med terrornettverkene.

Religion må utfordres

<p>Steinar J. Olsen.<br/></p>

Steinar J. Olsen.

Foto: Stormberg.

Vi som ønsker et flerkulturelt, liberalt og åpent samfunn, må våge å snakke om grunnen til religiøs terror.

Stormaktspolitikk og fattigdom er blant årsakene, men hovedårsaken til volden, uvitenheten og terroren er naturligvis religionen selv. Det er et åpenbart poeng, men det må likevel påpekes for mange sterke stemmer i samfunnsdebatten gir inntrykk av at det ikke er slik det henger sammen. Mange er redde for å peke på problemene religion representerer, og mener religionen skal respekteres for enhver pris. Når religion dreper og undertrykker, skal den ikke få stå uimotsagt. Den skal utfordres. Religion trenger å bli møtt med fakta. Religion trenger satire, og den trenger debatt.

Det er mange eksempler på hva religiøs begrunnet terrorisme kan utrette. Nitten høyt utdannede muslimske menn tilknyttet Al-Qaida, fløy inn i tvillingtårnene og drepte tusenvis. Fire selvmordsbombere drepte mer enn 50 mennesker i London i 2005.

Dette er noen få eksempler fra den vestlige verden, men de aller fleste som dør som følge av jihadistisk terror, er uskyldige muslimske menn, kvinner og barn. Det er en av årsakene til flyktningstrømmen Europa nå opplever.

Muslimske mennesker rømmer fra terror og undertrykkelse. Det blir for meg enda lettere å forstå etter fredagens angrep i Paris.

Religiøse bremseklosser

Det er naturligvis ikke slik at alle religiøse terrorister er muslimer. Det har de siste tiårene vært en rekke eksempler på terroristgrupper med en annen religiøs bakgrunn. I USA har Army of God stått bak en rekke mord og mer enn 40 bombeangrep. Terrornettverket består av kristne som har som hovedmål å endre abortlovgivningen. I 2010 arresterte FBI åtte medlemmer av den kristne terrorgruppen Hutaree («Kristen kriger») da det ble avdekket at de planla mord på flere politimenn «for å holde Jesu vitnesbyrd i live».

I Japan er Aum Shinrikyo (Den høyeste sannhet) en sekt som baserer seg på læresetninger fra hinduismen og buddhismen. Denne organisasjonen gjennomførte i 1995 et gassangrep på undergrunnen i Tokyo hvor 12 mennesker døde og mer enn 5000 ble såret. IRA er et eksempel på en terrorgruppe bestående av katolikker som gjennomførte en rekke attentater mot protestanter i Nord Irland.

Oldtidsskrifter som Koranen og Bibelen er bremseklosser i utviklingen av flerkulturelle samfunn preget av toleranse, inkludering og respekt for andre mennesker. Både den islamske og kristne religion predikerer at det kun er en rett gud. De vantro skal kjempes ned og straffen for å miste troen er nådeløs. Koranen formidler at det er dødsstraff for frafallsenhet. I 1992 ble Sadiq Malallah offentlig halshugd i Saudi-Arabia etter å ha blitt dømt i retten for frafallsenhet og blasfemi.

Mangfold en berikelse

Også Bibelen formidler dødsstraff for blasfemi, og i Femte Mosebok (13-6/10) står det at som kristen skal du drepe dem som forsøker å lokke deg til å tro på andre guder. Begge de hellige bøker er sterkt kvinnediskriminerende og bidrar til undertrykkelse av homofile og lesbiske. Dette er bare noen eksempler på områder hvor de hellige bøker formidler et intolerant og inhumant verdisett.

Religionsfriheten skal vernes om, men religionen må utfordres og debatteres når den gir skadelige utslag. Mangfoldet i kultur og livssyn i moderne samfunn er en berikelse, men det fører også til utfordringer. Svaret på utfordringene er ikke undertrykkelse, diskriminering og segregering. Dersom det ikke hadde vært segregerte skoler i Nord Irland, ville konfliktene mellom katolikker og protestanter blitt betydelig dempet bare i løpet av en generasjon.

Dersom barn av jødiske, kristne og muslimske foreldre hadde gått på samme skoler i Israel, så kunne kanskje Israel-Palestina konflikten fått en mulighet til løsning i løpet av et par generasjoner. Muligheter skapt av barn som hadde gått på skoler hvor de ikke ble indoktrinert «den ene rette religion», men opplevde en skole hvor de ble inspirert til kritisk tenkning.

Håpet ligger i generasjonene som kommer etter oss. Barn og unge som ikke frykter hverandre, men som har opplevd inkludering og som forstår at de er like – uavhengig av kultur og livssyn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger