Hovedinnhold

Kronikk: Selvsagt er Zlatan svensk

<p>SELVSAGT: – Heldigvis eier ikke Roberto Mancini retten å definere hvem som er eller ikke er italiensk. Selvfølgelig skal Alexander Tettey kunne representere det norske landslaget i fotball. Selvsagt er Zlatan svensk, skriver Henrik Magnusson.<br/></p>

SELVSAGT: – Heldigvis eier ikke Roberto Mancini retten å definere hvem som er eller ikke er italiensk. Selvfølgelig skal Alexander Tettey kunne representere det norske landslaget i fotball. Selvsagt er Zlatan svensk, skriver Henrik Magnusson.

Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
Og er Alexander Tettey norsk? I Italia, en av Norges motstandere i kvaliken til fotball-EM 2016, flammet en gammel debatt opp om hvem som burde få lov og ikke lov til å representere det italienske fotballandslaget opp i forkant av kvalikkampene denne uken.

Denne saken handler om:

Delta i debatten?

Send ditt innlegg til debatt@vg.no

eller

SMS med kodeord sidet til 2200

HENRIK MAGNUSSON, masterstudent i historie ved Universitetet i Oslo og svensk statsborger

Det var treneren (og gamle storspilleren) Roberto Mancini som kritiserte landslagssjef Antonio Conte for å plukke spillere han mente ikke hadde noe å gjøre på et italiensk landslag. Spillerne det er snakk om – Franco Vazquez (født i Argentina) og Eder (født i Brasil) – har begge italiensk statsborgerskap. Ifølge Mancini burde bare de som er født i Italia få lov til å representere landslaget.

Med Mancinins logikk er Tettey-eksemplet ikke spesielt vanskelig: Han er ikke født i Norge og burde derfor ikke få lov til å representere det norske landslaget.

Zlatan og Jimmie

<p>Henrik Magnusson.<br/></p>

Henrik Magnusson.

Foto: Privat.

Tilfellet Zlatan Ibrahimovic (født i Sverige, bosnisk far, kroatisk mor) har ikke et tilsvarende selvsagt svar. I det minste ikke for noen. I kveld spiller Sverige en avgjørende kamp i kvaliken til EM mot Moldavia, som vanlig med Zlatan i spissen, og så å si samtidig gjør Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson comeback i rampelyset, som gjest i tv-programmet Skavlan.

Jimmie Åkesson har et flertall ganger svart unnlatende på spørsmålet om hvorvidt Zlatan virkelig er svensk. Han er ikke helt sikker.

Noen som er mer skråsikre, er ledelsen i Svenskarnas Parti (SvP). SvP er et politisk parti som kjemper for å styrke Sverige og svenskene. Noe forenklet kan man si at de utgjør en mer hardkokt, mer radikal, variant av Sverigedemokraterna. SvP ble dannet i 1994, med et noe mindre tilslørt navn: Nationalsocialistisk Front.

Ekstremhøyre

SvP mål er enkelt: Sverige for svensker. Allerede i første punkt i programmet hamres det fast at bare de som tilhører den vestlige kulturkretsen, har den rette genetikken, og kun etniske svensker skal kunne erverve svensk statsborgerskap. De aksepterer neppe Zlatan som svensk.

SvP ønsker ikke bare å stenge grensene for all innvandring. Forhåpningen er at alle som har innvandret til Sverige i 1975 eller senere skal bli tvunget til å returnere til sine «hjemland», så også deres barn og barnebarn. Det vil også gjelde Zlatan.

Partiet har, som Danskernes Parti i Danmark, røtter i en nasjonalsosialistisk bevegelse. De to partiene inngår i en større europeisk allianse, APF (Alliance for Peace and Freedom). Andre partnere i denne alliansen er for eksempel greske Gyllent Daggry og tyske NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands). Kort sagt: Det europeiske ekstremhøyre.

Selvsagt skal Tettey spille for Norge

SvP tilsier seg selve retten til å bestemme hvem som er svensk – og hvem som ikke er det. I dag er de ikke mange (rundt 4000 stemmer i valget til riksdagen i 2014), men i kjølvannet av Sverigedemokraternas fremgang i Sverige aner de mer radikale nasjonalistene et lys i tunnelen. La oss slukke det lyset.

Heldigvis eier ikke Roberto Mancini retten å definere hvem som er eller ikke er italiensk. Selvfølgelig skal Alexander Tettey kunne representere det norske landslaget i fotball. Og selvsagt er Zlatan svensk.

Rasismen burde ikke ha noen plass innen fotballen. Og fremmedfiendtligheten skal ikke gis noen plass i vårt samfunn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger