Hovedinnhold

Spansk tragedie

Bildene av politifolk som denger løs på demonstranter og velgere i Barcelona, sjokkerer og opprører verden.
Meninger

Denne saken handler om:

I Spania, som helt siden Franco-diktaturet falt har vært opptatt av demokrati, lokal og regional frihet og stort indre mangfold i språk og kultur, er det nå en håpløs situasjon i Barcelona og Catalonia.

Tilsynelatende er det helt unødvendig at det har blitt slik. Konflikten mellom de som ønsker katalansk selvstendighet og regjeringen i Madrid er preget at svake diplomatiske evner og noen merkelige politiske vurderinger. Resultatet kan bli alvorlig for spansk politikk, og i verste fall hele landet. Derfor må nå partene, ikke minst regjeringen i Madrid, få dette inn et nytt og konstruktivt spor. Dette kan ikke løses med køller og batonger.

Siste nytt: 90 prosent har stemt ja til uavhengighet

Catalonia er en viktig region i Spania. En betydelig del av landets økonomi, spesielt eksportnæringer, holder til her. Regionen er også hjem for hele 16 prosent av Spanias befolkning. Når ønsket om å løsrive seg fra Spania er såpass sterkt hos så mange i regionen, så bør det bekymre regjeringen i Madrid.

Overrasket bør den imidlertid ikke bli, det er flere regioner i Spania med en særdeles sterk egen kultur. Ønsket om løsrivelse kjenner vi igjen fra separatistbevegelser i mange andre europeiske land. Dette er spenninger som regjeringene i mange europeiske nasjonalstater må håndtere. Den spanske ser ikke ut til å klare det særlig godt akkurat nå.

Situasjonen fullstendig låst: Minst 844 personer skadet

Noen vil alltid tro at alenegang og løsrivelse er det beste. Skottene var nære ved å bryte båndene til Storbritannia, men besinnet seg til slutt. Det bør bekymre europeiske politikere i flere land, at separatismen er på fremmarsj. Det skjer samtidig som vi ser en ny bølge av nasjonalisme og anti-globalisme.

Dagens europeiske regjeringer må synliggjøre for sine borgere at både de og verden er best tjent med å holde sammen, i rammene for nasjonalstaten og EU for den saks skyld. Det gjør man ikke ved å sette inn opprørspoliti mot folk som ønsker å avholde en folkeavstemning. Da har man i manges øyne tapt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger