Hovedinnhold

Småkorrupte småsosialister

PÅ KONTORET: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken, her på partikontoret i Bergen i fjor, skal ha gitt penger til egne ungdomspolitikere. Foto: HALLGEIR VÅGENES / VG
PÅ KONTORET: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken, her på partikontoret i Bergen i fjor, skal ha gitt penger til egne ungdomspolitikere. Foto: HALLGEIR VÅGENES / VG
Et armbånd her, et afghansk teppe der. Eller penger til ivrige sosialistungdommer. Hvis ikke vi slår ned på de tilsynelatende små sakene, er vi i store problemer før vi aner det.

Denne saken handler om:

Den rødgrønne regjeringen begynner å få et frynsete rykte. Den pågående saken med Audun Lysbakken som har stukket penger til sine egne ungdomspolitikere, er bare den siste i en lang rekke stygge saker.

Den verste saken er den ulovlige partistøtten Senterpartiet mottok under stortingsvalgkampen i 2009. I strid med loven, hadde partiet mottatt penger fra offentlig eide selskaper, og trikset med fakturaer, slik at det ikke var lett å forstå hva som faktisk hadde skjedd. Sp ble ilagt en bot på 200.000 kroner, som partiet vedtok og betalte.

BAKGRUNN: Reagerer på tilskudd til selvforsvar

Fikk båt

Gavesaken var heller ikke vakker. VG avslørte høsten 2010 at flere statsråder fra Ap og Sp hadde mottatt armbånd, sveitsiske klokker, og afghanske tepper verdt store beløp - uten å oppgi gavene i Stortingets register. Det var ikke engang alle gavene som var oppgitt til skattemyndighetene.

Da statsminister Jens Stoltenberg fylte 50 år, fikk han en båt i bursdagsgave fra Ap og LO. Båten kostet 380.000 kroner. I tillegg dekket partiet ekstraskatten han fikk på grunn av gaven; 350.000 kroner. Hverken båten eller ekstraskatten ble oppgitt i Stortingets register.

Og nå altså; en barneminister og påtroppende SV-leder, som har hjulpet sine egne ungdomspolitikere med statlige penger. Dette er grov utnyttelse av politisk makt. Lysbakken og hans folk har brukt våre skattepenger til å bevilge penger til sine egne - uten å la andre få mulighet til å søke om de samme pengene.

Rene hender

Om dette ikke er korrupsjon i streng juridisk forstand, så er det moralsk korrupt og politisk kokkelimonke. Vi ser at bevilgningen til ungsosialistene i SV var nøye planlagt. Brev fra ungdommene viser at de lette etter kreative måter å få ut penger på fra det SV-ledede departementet. Og SVs statssekretær kjørte igjennom tildelingen, på tross av klare advarsler fra embetsverket.

Lysbakken har hele tiden prøvd å overbevise oss om at han har rene hender - samtidig som han har bedyret at det er han som har ansvaret. Han driver dobbeltkommunikasjon: Han kan ikke si annet enn at han har ansvaret, men ønsker åpenbart at vi skal tro at alt egentlig er embetsverkets og statssekretærenes skyld.

Korrupt samfunn

Har han virkelig ikke visst? Har han ikke sett en eneste av e-postene som er sendt i denne saken? Er det ikke en eneste byråkrat som har snakket med ham? Mens han gikk i fakkeltog mot voldtekt sammen med SU-ungdommene i november i fjor; var det ingen da som takket ham for pengene?

Jeg vet ikke, jeg vet bare at det høres rart ut. Det får så være. Det avgjørende er hva statsministeren tenker og tror. Tror Jens Stoltenberg på at Lysbakken ikke har hørt, lest eller sett noe som helst? Hvis han tror det, kan Lysbakken fortsette i regjering. Hvis ikke, må Lysbakken gå av.

En tullete innvendig er at Lysbakken-saken ikke handler om mye penger. 154.000 kroner er mye penger for en ungdomsorganisasjon. Det spiller dessuten ingen rolle hvor stort eller lite beløpet er. I det øyeblikket vi aksepterer at politikere deler ut penger til sine egne, i strid med regler og vanlig praksis, så har vi åpnet opp for et korrupt samfunn. Det som begynner i det små, vokser seg stort. Da er det for sent. Da mister vi noe av det mest verdifulle vi har i det norske samfunnet; tilliten til hverandre, og til dem som styrer oss.

Den største kapitalen i Norge er ikke olje. Vår velstand bygger på at vi stoler på hverandre. Internasjonale tillitsundersøkelser viser at det ikke er noe sted i verden der mennesker har større tillit til hverandre enn i de nordiske landene. Dette er lim i samfunnet vårt. Mennesker som stoler på hverandre, bruker mindre ressurser på å beskytte seg selv, og kan dermed bruke mer krefter på å bygge.

I Norge er det foreløpig risikabelt å prøve å smøre noen. Den som foreslår at politikere eller offentlig ansatte kan få noe igjen hvis de fatter et vedtak, vet at reaksjonen antagelig blir vantro - og en bastant avvisning. Muligens også en politianmeldelse. Men slik er det ikke i mange andre land. Der har det først sklidd ut i det små, til samfunnet langsomt har blitt fordervet av politisk maktmisbruk, korrupsjon, og en mistro mellom folket og eliten.

En ren fillesak

Statsministerens store pine akkurat nå, er at Lysbakken skal velges til ny SV-leder om en uke. Det er vanskelig å kaste en partileder i en regjeringskoalisjon. Spørsmålet er om koalisjonen kan overleve uten at alle de tre partilederne sitter i regjeringen. Antagelig ikke.

På den annen side går det en grense for hva Stoltenberg kan godta av surr og uryddighet hos en statsråd. Det er tankevekkende å se hvor ulikt saken vurderes i Ap og SV. En SV-statsråd blåste av hele saken overfor meg, som en ren fillesak. Mens sentrale folk i Ap karakteriserer den som kritisk. I Ap mener de at ballen nå ligger hos SV. Men SV er uten trening i å håndtere slike kriser, og uten trening i å ta brutale grep når det stormer i en regjering.

Den eneste som har kraft og autoritet til å rydde opp innad i SV, er avtroppende leder, Kristin Halvorsen. Hun vet at dette ikke er en fillesak. Men det sitter langt inne hos henne å gjøre noe med Lysbakken, som hun setter svært høyt. Så langt er det ikke noe som tyder på at SV vil utsette landsmøtet om en uke, eller finne en annen SV-leder.

Til syvende og sist blir det opp til statsministeren å avgjøre Lysbakkens skjebne. Kan Jens Stoltenberg leve med en statsråd som har ansvar for korrupsjonslignende tilstander i sitt departement? Hvis ikke, må Jens Stoltenberg handle raskt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger