Hovedinnhold

Kampen for tilværelsen

Meninger

VG LEDER

SV sliter nå. Når selv ungdommen vender ryggen til partiet som gjerne gjør rent bord under skolevalgene, må noe gjøres.

Det er da partileder og kunnskapsminister (!) Kristin Halvorsen griper til halmstrået som skal holde SV flytende en meningsmåling til: Sidemålet.

Når Unge Høyre og Frp kan trekke førstegangsvelgere på motstand mot sidemålsopplæringen - les: nynorsk - så hvorfor ikke SV?

Antagelig gikk det et sukk gjennom landets lærerværelser i går da Kristin Halvorsen bekjentgjorde partiets nye kampsak. Den ene SV-lektoren etter den andre mintes fordums dager, med fakkeltog mot NATO, mot EEC og dyrtid; protestene mot CIAs herjinger i Latin-Amerika.

Og nå? Skolepartiet som endte med retten til banan. Miljøpartiet som tapte alt. Sivilarbeiderne som gikk til krig. Nå er sidemålet den store samfunnsutfordringen.

Talende nok tyr SV-Kristin til Unge Høyres retorikk om at poenget er å gjøre elevene mer glad i nynorsk. Argumentet er at sidemålsopplæringen er «vanskelig», det er «ikke noe man får bruk for senere» etc.

Brudden brøk er også vanskelig. Slaget ved Svolder har begrenset nytteverdi i arbeidslivet. Og hvorfor dette maset om Det periodiske system?

Det er et tvilsomt pedagogisk prinsipp at bare man reduserer skriftligheten i et skriftlig fag, og fjerner muligheten for kontroll som en eksamen innebærer, så skal eleven lære bedre. All læring krever innsats.

Vanligvis er dette også Høyres syn, bare ikke når det kommer til nynorsk. At SV vil fjerne et fag som kan være vondt og vanskelig for noen, er mer forutsigbart.

Men tror Halvorsen at Norge vil gjøre det bedre på Pisa-testene om elevene får enda litt mer moped valgfag og kanskje også utvannet RLE-faget ytterligere?

I en skole hvor man er blitt livredd for å støte noen, burde man heller gå motsatt vei og gjøre oss tryggere på hva og hvem vi er som nasjon. Så ble vi heller ikke så angstbiterske overfor andre.

Det er et privilegium for et lite land å ha to sidestilte skriftspråk. Bokmål bærer med seg den sivilisasjon blant andre Danmark brakte oss, nynorsk er langt mer vår egen nasjonaleiendom.

Språk er med på å skape mennesket og kulturen, slik mennesket og kulturen skaper språket. I både bokmål og nynorsk bor det et viktig stykke Norge.

Mangfold er imidlertid en verdi vi ikke kan ta for gitt. Enfoldet har langt enklere kår.

Kunnskapsministerens ansvar er større enn hensynet til SVs katastrofemålinger.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger