Hovedinnhold

God nok for SV - men ikke for Jens

Lysbakken måtte forlate regjeringen, men kan fortsatt bli SV-leder. Kreves det mindre i SV for å bli partileder enn for å bli statsråd?

Avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen uttrykte sin fulle støtte til Audun Lysbakken som ny SV-leder i ettermiddag. Statsminister Jens Stoltenberg forsikret om at de tre rødgrønne partiene ville finne gode måter å samarbeide på, også dersom ikke alle partilederne sitter i regjeringen.

Stoltenberg hadde ikke noe valg. Han kan ikke begynne å mene noe om SVs valg av ny leder. SV er rett nok juniorpartner i regjeringen. Men det går en grense for hva storebror Ap kan blande seg bort i.

BAKGRUNN:  Lysbakken går av som statsråd

Dermed tyder mye på at Audun Lysbakken blir SVs nye leder på lørdagens landsmøte. Fra utsiden ser det rart ut. Lysbakken måtte gå fra regjeringen fordi han hadde delt ut skattebetalernes penger til sine egne venner - uten å la andre få den samme muligheten. Men han kan altså fortsatt bli SV-leder.

Det er ikke godt å si hva som vippet det hele for Lysbakken. Var det at han hadde bevilget drøyt fire millioner kroner til en god venn i stiftelsen Reform? Eller var det fordi det viste seg at han hadde visst mer enn det vi hadde inntrykk av, da hans departement hadde gitt penger til SV-ungdommene i Jenteforsvaret?

Jeg tror statsministeren er blant dem som ble overrasket etter hvert som nye opplysninger kom frem. Stoltenberg liker dårlig at statsrådene hans ikke forteller alt med en gang. I dag fikk vi vite om tekstmeldinger mellom Lysbakken og hans statssekretær, som ikke en gang Lysbakken selv hadde husket at eksisterte. Da har han neppe kunnet fortelle statsministeren om dem heller.

Da det ble klart fredag ettermiddag at fremleggelsen av nye dokumenter ble utsatt til over helgen, var det lett å tenke seg at SV-ledelsen og statsministerens folk måtte kjøpe seg tid. Tid til å la Lysbakken trekke konklusjonen - muligens med god hjelp fra avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen.

Den største nøtten nå, både for SV og for den rødgrønne regjeringen, er hvordan regjeringssamarbeidet kan fortsette uten at alle tre partilederne sitter i regjeringen sammen. Det er krevende nok å samarbeide når alle tre partilederne er involvert i det daglige regjeringsarbeidet. Men det blir enda vanskeligere dersom en av dem - og attpå til partilederen med minst regjeringserfaring, har sin maktbase i Stortinget. Dette lukter trøbbel lang vei.

Det heter at der det er vilje, finnes det en vei. Det er det de håper på, i den rødgrønne regjeringen. Kristin Halvorsen har vært helt sentral i det rødgrønne prosjektet fra dets spede begynnelse. Hun vil ikke gjøre noe som setter dette samarbeidet i fare. Og Halvorsen vil fortsatt ha tyngde innad i SV etter helgens landsmøte.

Men hun vil ikke lenger være partileder. Går det slik det ser ut nå, vil SVs partileder sitte på Stortinget. Det kan gå fint en stund. Men det kan bli interessant å se hvordan det går frem mot stortingsvalget i 2013, med en SV-leder som må kjempe om oppmerksomhet og innflytelse, fra sitt kontor langt unna regjeringens møterom.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger