Hovedinnhold

Skjør respekt for ytringsfrihet

<p><b>TRÅR FEIL:</b> – Både Jonas Gahr Støre og nå sist Børge Brende har uttalt seg på måter som gir uttrykk for at de beklager seg over at vi har ytringsfrihet i Norge, skriver Jon Wessel-Aas.</p>

TRÅR FEIL: – Både Jonas Gahr Støre og nå sist Børge Brende har uttalt seg på måter som gir uttrykk for at de beklager seg over at vi har ytringsfrihet i Norge, skriver Jon Wessel-Aas.

Foto: Frode Hansen, VG
Det er bare en knapp uke siden utenriksminister Børge Brende lanserte sin nye strategi for å fremme ytringsfriheten i verden. Han feilet ettertrykkelig etter mindre enn en uke.

Denne saken handler om:

Delta i debatten?

Send ditt innlegg til debatt@vg.no

eller

SMS med kodeord sidet til 2200

JON WESSEL-AAS, advokat (H) i Bing Hodneland advokatselskap og styremedlem i Den internasjonale juristkommisjon, norsk avdeling

Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre gjorde det i 2006, i forbindelse med trykking av Muhammed-karikaturer i norsk presse. Ifølge gjengivelser i VG i går, har utenriksminister Børge Brende gjort tilsvarende nå, i 2016. Begge har uttalt seg på måter som gir uttrykk for at de beklager seg over at vi har ytringsfrihet i Norge og at noen benytter den til å «fornærme» autoritære krefter eller «forstyrre» dialog med slike.

<p>Jon Wessel-Aas.</p>

Jon Wessel-Aas.

Foto: Erlend Aas, NTB scanpix

Det er i forbindelse med tvangsretur til Russland av asylsøkere som har kommet over grensen derfra til Storskog i Finnmark, at utenriksministeren i intervju gjengitt i VG, uttaler følgende:

«Det russiske aktører har sagt til meg, er at de er såret over hvordan Russland nå har blitt omtalt på i den norske debatten. De opplever at det er skapt et inntrykk av Russland ikke er et trygt land.

[...]

At advokater og andre som har sterke oppfatninger om dette nå går ut med slike beskyldninger mot norske myndigheter og om situasjonen i Russland gjør ikke dette arbeidet noe enklere for oss. Vi har faktisk en forståelse med Russland nå om hvilke asylsøkere som kan returneres. Men jeg vil igjen understreke at denne forståelsen er skjør.»

Disse uttalelsene uttrykker ikke bare en beklagelse for at sivile, norske borgere benytter sin ytringsfrihet på måter som «sårer» myndighetene i et annet land. De uttrykker i tillegg beklagelse over at uavhengige advokater tillater seg å kritisere vår egen regjerings håndtering av enkeltmennesker og deres rettssikkerhet.

Dermed angriper han ikke bare ytringsfrihetens kjerne; «frimodige ytringer om statsstyrelsen», som det står i Grunnloven. Han angriper tillike advokaters uavhengighet, et annet sentralt rettsstatsprinsipp i vårt samfunn.

Det er bare en knapp uke siden utenriksminister Brende lanserte sin nye strategi for å fremme ytringsfriheten i verden. På lanseringsseminaret – i Fritt Ords lokaler – slo Brende seg på brystet, mens han lovte at det ikke skulle bli med fine ord. Han skulle ikke bare «talk the talk», han skulle «walk the talk», sa han.

Vel, der feilet han ettertrykkelig etter mindre enn en uke. Samtidig utstyrte han de autoritære kreftene i verden med et perfekt eksempel å vise til, når de slår ned på dissidenter og andre brysomme, kritiske stemmer, som «forstyrrer» makten.

Gratulerer.

 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger