Hovedinnhold

Jonas Gahr Støre svarer på Siv Jensen-kritikk:

Små forskjeller gir større økonomisk vekst

<p>SVARER: Partileder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet.<br/></p>

SVARER: Partileder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet.

Foto: Frode Hansen, VG
Hva betyr voksende ulikhet for et samfunn? Dette spørsmålet topper nå listen over hva økonomer og andre fagfolk stiller seg.

OECD har gitt ut en rapport der de finner at den lange trenden med økende inntektsulikhet i nær sagt samtlige OECD-land har skadet den økonomiske veksten. Konklusjonen er at politikk for reduserte inntektsulikheter ikke bare bør følges ut fra hensynet til rettferdig fordeling, men også for å legge til rette for langsiktig økonomisk vekst.

Funnene gjelder også for Norge og alle partier bør ta dem til seg. H og Frp har for sin del som hovedsatsing å gi store skattelettelser til de som har mest fra før. Selv etter budsjettforliket med KrF og Venstre går 27 prosent av formuesskattekuttene går til landets 0,1 prosent rikeste.

Finansminister Siv Jensen sier til VG at jeg må sette meg bedre inn i OECDs rapport, under henvisning til at også Arbeiderpartiet har sittet i regjering i perioden som OECD har forsket på. Jeg har fått med meg det. Også i Norge har det vært en svak tendens til økende ulikhet over mange år, dette er en verdensomspennende trend som ikke er lett å snu. Men for ordens skyld, i Norge har vi faktisk klart det; tendensen stoppet opp og snudde i perioden etter 2005 blant annet fordi vi gjorde skattereglene ble mer omfordelende, og at den sterke inntektsveksten også kom lavinntektshusholdningene til gode. Vi satset tungt på offentlige tjenester som skole og helse, noe som også er et viktig bidrag til utjevning.

Det er en stor forskjell mellom Arbeiderpartiet og H/Frp i synet på hvordan vi møter omstillingsutfordringene vi står overfor. Regjeringen som sitt klart viktigste satsing kutt i formuesskatten for de aller rikeste. Effekten av dette har blitt tungt tilbakevist av eksperter i Norge, og nå ser vi altså at internasjonal ekspertise i stadig større grad kommer til samme konklusjon.

I Arbeiderpartiet tror vi at små forskjeller både fører til mer ekte mangfold og bedre omstillingsevne. Om de økonomiske forskjellene ikke får vokse seg for store vil vi lettere identifisere oss med hverandre, vi er i samme båt. Vi vil satse videre på en slik politikk for rettferdig fordeling og bruk av den økonomiske handlefrihet til felles satsinger for å støtte bedrifter og verdiskaping i tillegg til velferd og flere tiltak som høyner arbeidslivets kompetanse, som vårt foreslåtte løft for fagutdanningene.

Jonas Gahr Støre, partileder i Arbeiderpartiet

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger