Hovedinnhold

Slurp? Gulp!

Rune Øygard har omdefinert Skypedialogen fra «griseprat» til «Donaldspråk».

«Må du ha på den hengekorga», spør Øygard i Skypesamtalen som ble lest opp i retten.

«BH-en?» spør jenta, før hun legger til:

«Nei da».

Vi vet ikke hva som skjer på skjermen det neste minuttet, for Skypeloggen inneholder bare tekst, ikke bilder. Men så:

«Slurp», svarer ordføreren med et smilefjes. Så sier/skriver han til jenta at hun ikke må gjøre slik - nå kan han ikke reise seg på en time.

- Jeg ser ordet «slurp» går igjen. Hva betyr det?, spurte aktor i retten i dag.

- Det ble brukt utrolig mange ganger som ikke står her, også, svarte Øygard. «Det betyr... jeg har ikke noe bevisst forhold til det».

Dommeren brøt inn:

- Men er det positivt? Er det negativt? Er det en anerkjennelse?

- Det er mulig det er en anerkjennelse, svarte Øygard.

- Det var et slikt Donaldspråk som vi utviklet.

Se referat fra rettsdagen her 

Slik gikk store deler av dagen i Eidsivating lagmannsrett på Hamar, mandag. Aktor leste opp fra den famøse Skypedialogen mellom jenta og Øygard, og Øygard prøvde å forklare innholdet. Ikke helt på samme måte som i Tingretten i fjor høst, da han karakteriserte samtalene som en form for «griseprat» som var ment for å bygge opp jenta psykisk når hun var nede.

I dag tok han avstand fra karakteristikken, og rettet det altså til «Donaldspråk». Og i stedet for å forklare hva de enkelte ordene; «blaut», «ut og inn», «slurp», konkret betydde, var han vag og preget av hukommelsessvikt.

Han var også uklar på hva han hadde ment når han hadde skrevet at kona hans, Reidun, ikke kunne se skjermen selv om hun var i rommet når han og jenta skypet.

«Jeg tipper at jeg bløffa. Det var ikke noe som var skjult for Reidun, svarte han.

Kona Reidun Øygard bekreftet at hun kjente godt til kommunikasjonen mellom ektemannen og jenta på Skype, og at hun mente deler av språkdrakten var uakseptabel. Som eksempel trakk hun frem at Øygard hadde skrevet til jenta at «jeg elsker deg og bare deg».

- Det er ikke slik man kan si til en ung jente, sa hun.

- Jeg var jo klar over at dette var en jente som var i ferd med å bli voksen. Det tror jeg ikke Rune tenkte på.

Tenkte ikke Rune Øygard på at det var en nesten voksen jente han hadde med å gjøre? Var alt pratet om kyssing og kosing, om å være blaut og naken, om forelskelse og ekteskapstilbud bare et barnslig, uskyldig Donaldspråk fra hans side?

Det er åpenbart kjernen i strategien han følger for å lande på et annet resultat i Lagmannsretten enn han gjorde i Tingretten i fjor høst.

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger