Hovedinnhold

Slik svarer Raja på angrepet fra Håkon Haugli

SINT: Venstre-politiker Abid Q. Raja liker dårlig kritikken fra Håkon Haugli (Ap). Foto:
SINT: Venstre-politiker Abid Q. Raja liker dårlig kritikken fra Håkon Haugli (Ap). Foto:
Stortingsrepresentant Håkon Haugli (Ap) har gått til kraftig angrep på Abid Q. Rajas dialogmøter. Her kan du lese Rajas tilsvar.

I går skrev Håkon Haugli at jeg på et av dialogmøtene lot en person komme til orde med sitt jødehat, og deretter nektet ham å utdype.

Det dialogmøtet som Haugli forsøker å dytte foran seg, i forsøk på å kamuflere hatet sitt, foregikk på en helt annen måte enn slik Haugli polemiserer. Dette hadde selvsagt en opplyst stortingsrepresentant visst, med mindre han utelukkende skjulte seg bak gardinene på Løvebakken.

KRITISERER: Håkon Haugli (Ap). Foto:
KRITISERER: Håkon Haugli (Ap). Foto:

Bakstreversk

Som nordmann blir jeg litt småflau når jeg tenker på at skattebetalernes penger går med til å livnære slike som Haugli - det er slike som han som sitter i vår mektigste sal; som landets øverste organ.

Og når jeg sier slike som deg, Haugli, sikter jeg ikke til din seksuelle legning. Den er for meg revnende likegyldig. Da sikter jeg til din bakstreverske personlighet. Din sneversynthet. Og din manglende evne til å se at muslimer kan være annet enn homohatere eller jødehatere. Tro det er eller ei, alt handler ikke om din seksuelle legning - og det er derfra kraftsalven fra meg kommer, som igjen gjentas: Slutt å opptre blendet av din legning! Alle muslimer rundt deg ønsker deg ikke steinet.

Hva gjelder jødehatdialogen; om Haugli, hadde giddet å nedverdige seg selv til å stikke innom på ett av tosifret antall avholdte dialogmøter, hadde han kanskje, bare kanskje, evnet å se forbi hatet sitt. Dialogmøtet i mars 2009 som også Kronprins Haakon deltok på, handlet om hat mot og mellom minoritetsgruppene homofile, jøder og muslimer. Ja, også hatet mot homofile fra muslimer satte denne muslimen fokus på!

Hodet i sanden

En mine nærmeste arbeidskolleger - en jøde - gjorde meg oppmerksom på at det i demonstrasjonene mot Gaza-krigen ble ropt død over jøder. I Oslo. I Norge. I landet vårt! Ved nærmere analyse viste det seg at dette problemet ikke gjaldt 12-åringer. Da jeg bestemte meg for å sette dette som tema, var det andre bakstreverske folk som ville ha dette stoppet - slike som Haugli; men de hadde et annet etnisk opphav og var muslimer! Jeg måtte finne en som kunne målbære hva bare struts med hode begravd i sanden kan overse. Jeg fant Mohammed Ali Chishti, som ville våge å fortelle for åpen scene hva han og hans likesinnede hadde ropt. De hadde ropt «død over jøder», og Chishti skulle våge å fronte dette.

(Innlegget fortsetter under bildet)

MØTE: Siv Jensen, til venstre, og Trine Skei Grande (V) har diskutert på Rajas dialogmøte på Litteraturhuset. Foto: Scanpix
MØTE: Siv Jensen, til venstre, og Trine Skei Grande (V) har diskutert på Rajas dialogmøte på Litteraturhuset. Foto: Scanpix

For fiffen

For at Chishti ikke skulle komme som sjokk på jøder, fikk jeg han til å skrive sin tale, og sende den til meg på forhånd. Jeg informerte lederen av det mosaiske samfunnet Anne Sender om hva som ville komme fra scenen. Jødene stålsatte seg, og de valgte å komme for dialog - både ungdommen Edvard Aspelund og leder av Holocaustsenteret Berit Reisel. Haugli, at jøder med åpne øyne valgte å komme, det kan slike som deg aldri skjønne!

Les Hauglis angrep her!

Dialog handler om å få frem de reelle problemstillingene; men dette kan jo ikke stortingspolitikere som Haugli forstå. De er tilfredse av å bli brødfødd av folket. Når jeg sier som deg, så er det ikke de homofile stortingsrepresentantene jeg sikter til altså, Haugli. Da sikter jeg for eksempel til Oslo Arbeiderpartis leder, Jan Bøhler, som har kalt dialogmøtene for dialog for fiffen. Jo da, jødehatdialogen var det skikkelig fiff over.

Haugli, om du ikke var blendet, ville du sett at Jonas Gahr Støre var der, PST-sjefen var der, VGs politiske redaktør var der - i panelet! Og salen var stappfull av alle typer mennesker. Hadde du giddet å stikke snuta di innom, ville du sett og observert at overlevende fra Auschwitz, Imre Hertz, trykket meg varmt i hånden og takket for dialogmøtet, etter at dialogen var ferdig. Men du er jo ikke til stede blant folket Haugli, slike som deg befinner seg på en annen planet; bak gardinene. For sikkerhetsskyld: Jeg sikter ikke til din seksuelle legning nå heller!

Dialog forandrer

Hadde slike som deg klart å se tingene i sammenheng, ville en sett at NRK i år fokuserte på jødehatet på skolene. Jeg vil påta meg æren for å ha tatt opp dette temaet hele ett år før statskanalen med sine ressurser klarte å sette søkelyset på. Det er jeg stolt av!

Dialogmøtene har forandret, ikke bare steinkastere, men også Chishti. Jeg møtte han etter dialogmøtet, noen uker senere, han hadde nå fått snakket med mange borgere av dette landet, muslimer, jøder, humanetikere. Han angret ikke på å ha stått frem, men på at han hadde ropte «død over jøder». Han mente det ikke lengre slik, han medga at hans meninger var feil.

Dette Haugli, vil slike som deg aldri skjønne. Men dette skjønner Morgenbladets Frank Rossavik og dette skjønner Aftenpostens Knut Olav Åmås. For ordens skyld: begge er homofile.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger