Hovedinnhold

Skatteflukt

<p>SMULER: Jan Grønbech, daglig leder i Google Norge, leder et selskap som knapt bidrar med skatt til Norge selv om omsetningen i Norge er et par milliarde</p>

SMULER: Jan Grønbech, daglig leder i Google Norge, leder et selskap som knapt bidrar med skatt til Norge selv om omsetningen i Norge er et par milliarde

Foto: Erlend Aas, NTB scanpix
Meninger

Søkegiganten Google bidro i 2013 med smuler til det norske spleiselaget. I følge Finansavisen omsetter Google for om lag 2 milliarder kroner i Norge. Det er vanskelig å finne spor av både omsetning og den enorme veksten selskapet har i regnskapene. Finansavisen forteller at den regnskapsførte omsetningen til Google Norway AS har stupt fra 92 millioner kroner i 2008 til 64 millioner kroner i 2013. Selskapet bidro til fellesskapet med 742.000 kroner i fjor.

Aktører som Google og Facebook utfordrer livsgrunnlaget til norske medier. Av et totalt annonsemarked på 20 milliarder kroner, antas det at de to samlet henter om lag 3 milliarder kroner. Det må norske medier leve med, men det bør skje på like vilkår. Også skattemessig. Multinasjonale selskaper i alle bransjer har rikelig anledning til å flytte omsetningen til land med lave skatter og kostnader til land med høye skatter. Godt hjulpet av sine rådgivere.

Den enkelte stat har lite å stille opp med mot denne eksporten av inntekter til land med lavere skattenivå, i mange tilfeller via avanserte operasjoner som reduserer skatten mot null innenfor lovverket. Skatteetaten gjør antagelig en god jobb for å avdekke operasjoner utenfor lovverket. Store konsern kan overprise interne transaksjoner over landegrenser slik at en større andel av kostnader havner for eksempel i Norge der skatten er høy, og dermed en større andel av inntekten i land der skatten er lav. Siden 2009 har Skatteetaten i følge Finansavisen økt skattegrunnlaget med nesten 50 milliarder kroner ved å avdekke slikt

Men dette fjerner ikke det egentlige problemet, nemlig den usunne skattekonkurransen mellom land om å tilby næringslivet lavere skatt for å tiltrekke seg utenlandsk kapital. I løpet av kort tid vil antagelig også Norge bli nødt til å delta i den konkurransen. Etter alle solemerker vil det mye omtalte Scheel-utvalget forslå å redusere selskapsskatten også i Norge. Her vil bare internasjonalt arbeid gjennom for eksempel OECD og EU kunne begrense en stadig reduksjon av skattesatsene i de enkelte land. Norske myndigheter bør være en pådriver i det arbeidet. Multinasjonale selskaper nyter godt av infrastruktur og tjenester finansiert over skatteseddelen i det enkelte land, det er en forutsetning for deres omsetning. Det bør de være med å betale for.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger