Hovedinnhold

Lommerusk i skatteparadis

Foto: Roar Hagen, VG
Nå som den tropiske stormen har laget seg viser det seg at DNBs småsparere har gjemt unna småtteri i lavskattehimmelen.

Skatteparadis er et stort problem. Mafia, terrorister, narkobaroner og korrupte statsledere kan snike unna penger. Det går særlig ut over folk som bor i svake stater. De får mindre sykehus, skole og vei når fellesskapets penger havner på konto i utlandet.

I Norge er det omvendt. Norge er et av de få landene med tett sammenheng mellom det offisielle skattenivået og hva staten faktisk får inn. Det er typisk norsk å betale skatt.

Men noen jukser. DNB hjalp nordmenn med å sette opp selskaper i skatteparadis. Kundene var stort sett småsparere, pensjonister og golfspillere med en snittformue på vel seks millioner kroner. Hvor mye kemneren har utestående, vet vi ikke. Én av dem har så langt innrømmet å ha unndratt skatt. Totalt hadde kundene rundt 130 millioner kroner plassert i skatteparadisselskap.

Det er småtteri. Bare én bortslept borerigg i Transocean-saken, ga et mye større skattetap enn hele opplegget DNB satte opp på Seychellene.

Les også kommentar: Kunne fått bank, slapp med et blåmerke

Det ble ikke like mye bråk om Transocean. Det er fordi saken nærmest er uforståelig, og selvsagt fordi selskapet ble frikjent. Det betyr ikke at konsernet, som sto tiltalt for skattesvik på 10 milliarder kroner, ikke brukte alle triks i boka for å slippe skatt. Men fagdommerne mente skatteplanlegging er en del av spillet. Og det er det jo. Heller ikke DNB eller kundene har gjort noe ulovlig.

Det er mye som er lovlig. For eksempel trikset Transocean dro med boreriggen «Polar Pioneer» i 1999. Riggen hadde boret for Hydro i Nordsjøen siden 1985, og hadde aldri vært utenfor Norge. Bortsett fra akkurat den natten da riggen ble solgt til til et selskap Transocean opprettet i skatteparadiset Cayman Island. Riggen ble tauet en 16 timers lang omvei og var utenfor norsk farvann i åtte timer. I løpet av denne tiden ble riggen solgt og selskapet slapp derfor å skatte 228 millioner kroner til Norge, ifølge rettens mindretall, som ville domfelle selskapet. Transaksjonene ble gjort mellom klokken 23.59 og 00.01. Og morgenen etter var riggen på jobb igjen for Hydro i Nordsjøen, utleid av Transoceans eget selskap på Cayman Island. Oslo tingrett frikjente selskapet fordi de mente skatteplanlegging er legitimt.

Les også kommentar: Sikkert som banken

DNBs eventyr i skatteparadis blir bare en dårlig thriller i dette selskapet. Når stormen har vært sterk mot DNB, handler det om mange som vil skynde seg for å fraskrive seg ansvar. Politikerne vil unngå å bli dratt ned i søla. De lager reglene som gjør skatteplanlegging lovlig, og det er de som ikke får stoppet triksingen. Og det er selvsagt vanskelig, slikt krever internasjonalt samarbeid. Men det går an. Det var umulig å åpne bankene i Sveits også, helt til USA insisterte nok.

Det er bare så mye enklere å fremstå som handlekraftig ved å rase mot DNB. Det betyr ikke at DNBs opplegg i skatteparadis er noe å forsvare. Det viser bare at graden av opphisselse aldri er noen god målestokk på noe som helst.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger