Hovedinnhold

Replikk fra Norsk PEN-styret: Sannheten om Handke-debatten

Dagbladet skriver 10/10 at «den norske delen av verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon fordømte tildelinga» av Ibsen-prisen til forfatteren Peter Handke. Dette er feil.
<p>SVARER I HANDKE-DEBATTEN: William Nygaard, styreleder i PEN. FOTO: FRODE HANSEN/VG</p>

SVARER I HANDKE-DEBATTEN: William Nygaard, styreleder i PEN. FOTO: FRODE HANSEN/VG

Foto: Frode Hansen, VG

Norsk PEN har ikke på noe tidspunkt fordømt pristildelingen. PEN har heller ikke foreslått eller forsvart forslag som vil begrense Peter Handkes ytringsfrihet. Dette ble også presisert fra Norsk PENs hold under det mye omtalte debattmøtet på Litteraturhuset. Norsk PEN ønsket et arrangement der prisen kunne diskuteres, i ytringsfrihetens ånd, med prisforsvarere til stede. Det fikk vi dessverre ikke. I debatten som fulgte har styreleder William Nygaard, som uttalte seg på egne vegne, sterkt beklaget uheldige uttalelser.

Bakgrunn: Karl Ove Knausgårds innlegg: Ytringsfrihetsskandalen

PEN-styret valgte å delta i debatten om prisen, fordi vi ser det som viktig å ta opp hvilket politisk medansvar enhver ytrer har for innhold i egne ytringer, men ser i ettertid at invitasjonsbrevet var ensidig og uheldig (VG, debatt 09/10). PEN har aldri ønsket å angripe Handkes rett til å si og skrive det han sier og skriver. Tvert imot er vårt arbeid basert på et forsvar for ytringer, uavhengig av om de provoserer.

PEN-styret beklager at et ønske om å delta i en debatt om innholdet i en forfatters ulike ytringer og politiske markeringer nå framstilles som at PEN ønsker å begrense Handkes rett til å ytre seg og som at PEN fordømmer tildelingen av Ibsen-prisen til Peter Handke. Det har styret i Norsk PEN aldri gjort eller ment.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger