Hovedinnhold

VG mener: Velg tiltak som virker

SEXHANDEL I OSLO: Ulovlig, men fortsetter likevel. Foto: Foto: ROBERT S. EIK
SEXHANDEL I OSLO: Ulovlig, men fortsetter likevel. Foto: Foto: ROBERT S. EIK
Meninger

Denne saken handler om:

Høyre, Venstre og Frp ønsker å fjerne loven som forbyr kjøp av sex. Loven ble innført av den rødgrønne regjeringen i 2009. Salg av sex er fortsatt tillatt, mens politiet har ansvar for å pågripe kjøpere som straffes med bøter.

Nå ligger det an til ny strid. For mens Høyre har programfestet reversering av loven, er opprettholdelse av forbudet en av de viktigste sakene for Solberg-regjeringens støtteparti Kristelig Folkeparti.

Den opphetede politiske diskusjonen og de harde ideologiske frontene handler ikke om at folk vil ha prostitusjon. Tvert om er de aller fleste av oss imot at mennesker må selge sex.

Vi var likevel skeptiske til loven da den ble vedtatt fordi det var en fare for at kriminalisering først og fremst ville gå ut over de prostituerte selv. Det fantes lite erfaring fra utlandet som tydet på at et forbud ville minske problemene. Tvert om tydet en del på at forbud tvinger de prostituerte under jorden med den økte faren for vold og overgrep det innebærer.

Jussen kan ikke brukes til å fjerne et sosialt problem eller være normsetter når det ikke er mulig å håndheve forbudet. Menneskehandel, slavehold og annen kriminalitet knyttet til sexhandel har vi allerede lovhjemler imot som må benyttes. Et sexkjøpforbud kan i praksis bli et symboltiltak som skygger over det store behovet for å sette inn sosiale hjelpetiltak. Å lage en lov på moralsk grunnlag, begrunnet i en sterk motstand mot prostitusjon, gjør ikke nødvendigvis tilstanden på bakken bedre.

Nå har vi hatt loven i noen år, og en evaluering er ventet i juni. Det blir svært interessant å se på hvordan loven har virket. Til tross for vår skepsis den gang, vil vi være åpne for hva ekspertene har funnet ut og oppfordrer politikere og aktivister til det samme. For om det viser seg at loven har tjent oss godt, er det ingenting som er bedre enn nettopp det. Vi vil simpelthen støtte den politikken som fører oss til målet. For det sentrale er å forsøke å redusere alle de problemene som er knyttet til prostitusjon.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger