Hovedinnhold

VG mener:

Spillpolitikken må ta hensyn til de utsatte – ikke gamblingselskapene

<p><b>MILLIARDER I SPILL:</b> Kulturdepartementet har gitt Norsk Tipping grønt lys til å utvikle nettspill. Departementet mener at nettspill i statlig regi er nødvendig for å hindre at folk tyr til illegale spilltilbud. Nettspillmarkedet er verdt milliarder av kroner.</p>

MILLIARDER I SPILL: Kulturdepartementet har gitt Norsk Tipping grønt lys til å utvikle nettspill. Departementet mener at nettspill i statlig regi er nødvendig for å hindre at folk tyr til illegale spilltilbud. Nettspillmarkedet er verdt milliarder av kroner.

Foto: Heiko Junge, NTB scanpix
Regjeringens forsvar for Norsk Tipping er ansvarlig spillpolitikk.
Meninger

Utenlandske pengespillgiganter angriper den norske enerettsmodellen for å tvinge Norsk Tipping i kne. Via den europeiske bransjeforeningen for onlinespill har gamblingselskapene tatt kontakt med Kulturdepartementet og fremmet påstand om at regjeringen bryter EØS-avtalen.

"Norsk Tippings monopol på pengespill er ikke mer unikt enn at alle EU-stater holder seg med særregler i en eller annen form

Ifølge Klassekampen går antagelsene på at gamblinggigantene forbereder rettssak mot Norge. Målet er å slå en kile inn i Norsk Tippings markedsdominans ved å bringe det norske spillmonopolet inn for EU-domstolen.

VG mener: «Spillavhengighet er en trussel mot folkehelsen»

Den norske enerettsmodellen «representerer et vesentlig hinder for EU-regulerte spillselskaper og bryter med EØS-avtalen», fremholder generalsekretær Maarten Haijer i European Gaming & Betting Association (Egba) overfor Kulturdepartementet. 

Vi skjønner ønsket om å få en bit av det norske markedet, men Egbas motiver er utelukkende kommersielle og dermed i konflikt med grunnlaget for Norges spillmonopol. Norsk Tipping har et tosidig samfunnsoppdrag: Å regulere pengespill på en måte som ikke skaper avhengighet, og å føre overskuddet tilbake til idrett, kultur og humanitære og samfunnsnyttige formål. Gamblingselskapene er utelukkende i markedet for å tjene penger til sine eiere.

Lotteritilsynet: «Bloggere og kjendiser ufarliggjør nettspill for unge»

De utenlandske spillaktørene forsøker med jevne mellomrom å utfordre nasjonale ordninger om spillpolitikken. Men regelverket for pengespill er ikke harmonisert i EU. Dette er tvert imot et saksfelt der den enkelte medlemsstat selv avgjør sin nasjonale politikk. Norsk Tippings monopol på pengespill er ikke mer unikt enn at alle EU-stater holder seg med særregler i en eller annen form. Et talende eksempel er de 16 EU-land som har gått til såkalt IP-blokkering av ulovlige spillsider på nettet.

Uavhengig av hva Egba måtte mene, så har EFTA-domstolen allerede slått fast at den norske modellen er i tråd med EØS-avtalen. Dette fordi den er begrunnet i behovet for å forebygge uønsket spilleatferd, og å begrense private aktører som kun er i markedet for å berike seg selv. 

Nylig la kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) frem en stortingsmelding om pengespillpolitikken. I likhet med sin forgjenger, Thorhild Widvey, var hun forbilledlig tydelig i sitt nei til utenlandske spillselskap.

Regjeringen følger opp de etablerte hovedlinjene i norsk spillpolitikk: Hensynet til spillavhengige og hvordan spillmani kan ødelegge familier og gjøre pårørende til gjeldsslaver, skal veie tyngre enn profitthensynet til Gibraltar- og Malta-baserte gamblingselskaper.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger