Hovedinnhold

Skatteparadis: «Miranda» står klar for å bli sjefen din

Roar Hagen, VG
For under tusen dollar kan du få deg et selskap i et skatteparadis. Men du trenger en bank. Her kommer DNB og andre storfirma inn.

Denne saken handler om:

Du velger ikke bank i Panama fordi det er så praktisk. Du legger ikke selskapet ditt til Jomfruøyene på grunn av klima.

Det er ingen gode grunner til å etablere seg der, bortsett på mangelen på skatter og regler. En rekke banker og selskaper tilbyr å hjelpe deg med dette. Til og med den norske stat bruker skatteparadis til å flytte penger. Det er ikke ulovlig eller uvanlig.

Les mer av VGs debattstoff: Følg VG Meninger på Facebook

Gir mulighet for ulovligheter

Når DNB og Nordea likevel får sterk kritikk nå, er det fordi det er moralsk problematisk å sende kundene sine til skatteparadis.

Bare hør på bankene selv. De angrer og beklager. Da er det ikke bra.

PR-folkene til bankene kunne satt hardt mot hardt, sagt at dette er helt lovlig, og at alle gjør det. Så lenge man følger EUs regler og rapporterer inn alle hvitvaskingsmistanker, er det grei skuring.

Men for å si det, må bankene være sikre på at de ikke har hjulpet kriminelle. DNB er ikke sikre på det. I alle fall ikke om vi skal tro DNBs sjefer. De visste ikke noe. Da kan de ikke vite hvem kundene er heller.

Professor om skatteparadis-avsløringene: Nordmenn vil bli dømt i retten

<p><b>KRITISERT AV OBAMA:</b> Det kjente, norske <a href="http://www.uglandhouse.ky/overview.html">Ugland-huset</a> på Cayman-øyene, har bare fem etasjer. På det meste har over 18 500 firma hatt adresse her. I sin første periode sa den amerikanske presidenten at dette måtte dreie seg om verdens største skattesvindel. <b><br/></b></p>

KRITISERT AV OBAMA: Det kjente, norske Ugland-huset på Cayman-øyene, har bare fem etasjer. På det meste har over 18 500 firma hatt adresse her. I sin første periode sa den amerikanske presidenten at dette måtte dreie seg om verdens største skattesvindel.

David Mcfadden, Ap

Mafiabosser og hvitvasking

Det kan være så lovlig som bare det. Banker ønsker ikke å bli kjent for å ha Pablo Escobar som sin mest profilerte kunde. De vil ikke en gang overføre barnebidragene til slike typer.

Selv om DNBs opplegg er lovlig, er det uten tvil satt opp for å skjule penger. Det gir grunn til mistanke.

I 1992 var hvitvaskingen via skatteparadiser så ille at FBI opprettet sin egen falske bank, RHM Trust Bank, i skatteparadiset Antigua.

Kriminelle likte banken og sendte tonnevis av narkopenger rett til FBI. Banken hvitvasket rundt 20 millioner dollar før 117 personer ble arrestert. 

Før avsløringen: DNB minnet kundene om skatteamnesti for kunder med postboksselskaper på Seychellene

Alt for lett å skjule penger

Hvor lyssky selskap i skatteparadis kan være, er selvsagt velkjent, ikke minst for DNB.

Men når politikere og etater styrter til mikrofonene for å bli den hundreogfemtiende til å komme med helt identisk kritikk DNB, så handler det om å ikke bli dratt ned i søla.

I virkeligheten er ikke myndighetene i nærheten av å lykkes i arbeidet mot skatteparadiser. Og det selv om finanskrisen satte dette øverst på dagsorden.

Noen skatteparadis har skjerpet seg etter internasjonalt press. Men det har bare ført til at pengene flyttes til andre land.

Og det nytter ikke å skylde på at ukjente banker og folk i gråsonene har skapt skatteparadisene. Verdenskjente advokat- og revisorfirma og storbanker står bak. De sørger for at verdens rikeste slipper skatt, og kaller det «skatteplanlegging». Det går an fordi økonomien for lengst er blitt global, mens skattene kreves inn av hvert enkelt land.

Bare et nettsøk unna

DNB er bare en bitte liten flik av problemet. Og du trenger slett ikke DNB for å lage deg et selskap i et skatteparadis.

Det er bare å søke på internett, du finner hundrevis av selskaper som tar under tusen dollar for å opprette et selskap for deg på et par dager.

Du må velge en bankforbindelse og folk til å være sjefer i selskapet ditt. Det får du hjelp til. Selskapene tilbyr et knippe styrerepresentanter til deg, folk du aldri har møtt. «Desiree» var populær til å fylle sjefsstolen da radiokanalen NPR opprettet et stråselskap for å teste hvor enkelt det er.

Selvsagt møter du aldri Desiree eller Miranda. Deres eneste oppgave er å stå oppført som styremedlemmer i selskapet ditt. Slik kan ditt navn holdes hemmelig.

Og virksomheten din, enten det er narkotikasalg eller ærlig arbeid, drives egentlig i et helt annet land. 

Les mer om saken her: Presset øker mot DNB-Bjerke

Akkurat det samme selger DNB

Nå heter sikkert styremedlemmene i DNB-kundenes postboksselskaper noe annet enn Miranda og Desiree. Men DNB har tilbudt akkurat det samme.

Miranda og hennes DNB-innleide kolleger er betalt for å si akkurat det du vil. Blir du lei, ligger oppsigelsen ferdigskrevet om du vil sparke noen. Men folkene kan også brukes til å si at selskapet ditt lever av konsulenttjenester. I virkeligheten kan inntektene komme av gatesalg av kokain. Eller barneporno.

Akkurat som DNB reklamerte med «sekretesse» på sine nettsider, er lokkemiddelet over alt at dine hemmeligheter forblir hemmelige 

VG mener: DNBs lyssky virksomhet

Forretning i gråsonen

Multinasjonale selskaper argumenterer ofte med at det er mye enklere å ha hovedkontoret i et skatteparadis. Man unngår dobbeltbeskatning siden man har kontorer i så mange land.

Men det er ikke enkelt å ramse opp gode og solide grunner for at man skal gjøre ting mer hemmelig og bortgjemt.

Den såkalte «skatteplanleggingen» har gjort at enkelte europeiske bedrifter automatisk tilbyr alle sine ansatte lønnen utbetalt på Bahamas. Man kan slippe skatt, helt lovlig!

DNBs opplegg har vært med på å gjøre slike holdninger vanlig. Men Den norske banks bisniss i skatteparadis er dessverre bare en dråpe i Stillehavet.

Fortsett diskusjonen: Følg VG Meninger på Facebook

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger