Hovedinnhold

Tidligere statssekretær i finansdepartemtentet raser mot storbanken:

Svært skuffende fra DNB!

<p><b>SKUFFENDE:</b> – Jeg forventer at både næringsministeren og finansministeren engasjerer seg i saken. Videre undersøkelser og DNB-ledelens (her ved konsernsjef Rune Bjerke) egne svar må avgjøre hvilket utfall saken skal få, skriver tidligere statssekretær Roger Schjerva.</p>

SKUFFENDE: – Jeg forventer at både næringsministeren og finansministeren engasjerer seg i saken. Videre undersøkelser og DNB-ledelens (her ved konsernsjef Rune Bjerke) egne svar må avgjøre hvilket utfall saken skal få, skriver tidligere statssekretær Roger Schjerva.

Foto: Frode Hansen, VG
Finanskrisen i 2008-09 rammet DNB hardt. Da banken ba norske myndigheter om hjelp, nølte vi ikke. At banken samtidig la til rette for slik samfunnsundergravende virksomhet gir meg mange dårlige følelser.

Denne saken handler om:

Delta i debatten?

Send ditt innlegg til debatt@vg.no

eller

SMS med kodeord sidet til 2200

ROGER SCHJERVA, statssekretær i Finansdepartement 2005-13.

På forsommeren i 2006 ble de nordiske finansministerne enige om et samarbeidsprosjekt mot skatteparadisene. Det skulle inngås informasjonsavtaler med lukkede jurisdiksjoner over hele verden som ga disse landene plikt til å opplyse om hva våre borgere hadde av midler på kontoer disse stedene. 

<p>Roger Schjerva.</p>

Roger Schjerva.

Bjørn Sigurdsøn, NTB scanpix

Dette unike prosjektet ble startskuddet. Samtidig arbeidet Norge aktivt for å få OECD til å intensivere kampen mot hemmelighold. Etter hvert har vi fått et omfattende rammeverk som gir myndigheter stadig videre innsyn. Vi ser at hemmelige kontoer avvikles og at angrende skattebetalere melder seg til skattemyndighetene.

På bakgrunn av Panama Papers-saken erkjenner DNB nå at de fra samme årstall inngikk et samarbeid med Mossack Fonseca for å bygge opp en ny skjule penger-struktur i utlandet. Det kan være ulike motiver for å ville skjule sine midler, men vi vet fra før at blant disse motivene kan det være et ønske om å skjule opptjente midler for skattemyndigheter eller skjule ulovlige opptjente midler fra politiet.

Les også: Det politiske miljøet er opprørt over DNB

DNB vil sikkert finne juridisk forsvar for at deres operasjoner ikke har vært ulovlige, men de må ha vært kjent med norske myndigheters sterke engasjement mot slik hemmelighold av midler. Jeg arbeidet i Finansdepartement i disse årene og DNB var opptatt av å fremstå som en seriøs og samfunnsbyggende aktør. 

Finanskrisen i 2008-09 rammet DNB hardt. Det var en reell fare for at banken kunne gå over ende. Da banken ba norske myndigheter om hjelp til å bli lost gjennom krisen, nølte vi ikke. Hjelpen kom. At banken samtidig la til rette for slik samfunnsundergravende virksomhet gir meg mange dårlige følelser i dag.

Ifølge Aftenposten avviklet DNB denne virksomheten i 2015. Et spørsmål som reiser seg er om avviklingen skjedde som følge av en policy-endring fra bankens ledelse og styre eller om den skjedde som følge av mindre etterspørsel etter skjule penger-tjenester, etter hvert som vi har fått et rammeverk som gjør hemmelighold vanskeligere? 

Hvor omfattende denne virksomheten var og om DNB har bygget opp nye tjenester for denne type kunder, er et annet. Et tredje spørsmål er kontroll, tilsyn og ansvar. Stilte noen spørsmål ved denne virksomheten og hvordan ble slike kontrollspørsmål håndtert av ledelsen?

Jeg forventer at både næringsministeren – som deleier – og finansministeren – som regulator – engasjerer seg i saken. Videre undersøkelser og DNB sine egne svar må avgjøre hvilket utfall saken skal få.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger