Hovedinnhold

VG mener: Tull om kull

<p>DRIVER MED KULL: Norsk kull fra Store Norske på Svalbard.</p>

DRIVER MED KULL: Norsk kull fra Store Norske på Svalbard.

Foto: Espen Sjølingstad Hoen, VG
Meninger

Denne saken handler om:

Denne uken kom et ekspertutvalg nedsatt av regjeringen med sin vurdering om Oljefondet bør trekke pengene ut av investeringer i kull. Bakgrunnen er kravet fra opposisjonen om en slik politisk markering av hensyn til klimaet.

Det korte svaret fra utvalget er «nei», mest fordi det hverken hjelper miljøet eller avkastningen å kutte kull. Dette har opprørt miljøorganisasjonene, KrF, Venstre og Arbeiderpartiet, som vil ha kull ut. Kritikerne mener Ekspertutvalget har levert et bestillingsverk til regjeringen. De viser til pensjonsfondet KLP, som denne uken tok motsatt beslutning og trakk seg ut av kull, etter å ha mottatt en lignende ekspertrapport.

Nå argumenterer Ekspertutvalget godt for at Norge istedenfor å kutte kull, gjør større nytte ved å engasjere seg i styrearbeid i selskapene vi eier og jobbe for at overskuddet blir investert i mer miljøvennlig virksomhet. At KLP har trukket seg ut av kull kommer hverken av positive konsekvenser for miljø eller avkastning. Tvert om, her konkluderer de likt som Ekspertutvalget, og slår fast at slike argumenter for å kutte kull er svake. Når de likevel sier nei til kull er det for «å synliggjøre KLPs engasjement for klimaet». Det pekes på krav i opinionen, og det er lett å forstå ønsket om å markedsføre seg på denne måten.

Men dette er ingen god grunn for at Norge og Oljefondet skal gjøre det samme. For det er vel lite som vil lyde hulere enn om vi som kullproduserende land skal gi beskjed til kullbrukere om at det er de som mangler etikk. En eventuell symboleffekt fordunster i mangelen på troverdighet.

Kull er fortsatt fullt lovlig og ikke minst livsviktig for folk rundt om i hele verden. Vi har allerede et Etikkråd som vurderer Oljefondets investeringer. Utover det er det riktig å holde fast på at fondet ikke skal brukes for å oppnå alle mulige politiske ønskemål. Oppgaven er å forvalte vår felles formue slik at den varer lengst mulig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger