Hovedinnhold

Urolige tider

<p><br/></p><p>STORE TALL: Finansminister Siv Jensen la fredag fram stortingsmeldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2014.<br/></p>


STORE TALL: Finansminister Siv Jensen la fredag fram stortingsmeldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2014.

Før helgen la regjeringen frem meldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2014. I løpet av fjoråret økte den samlede verdien av fondet med 1 400 milliarder kroner til 6 616 milliarder. Avkastningen av Statens pensjonsfond utland (SPU) var 7,6 prosent og Statens pensjonsfond Norge (SPN) 10,7 prosent.
Meninger

Denne saken handler om:

Politikere skal ikke detaljstyre Oljefondet


Det blir svært krevende å oppnå like gode resultater i år. Det er store svingninger i finansmarkedene, tilførselen til fondet blir mindre når oljeprisen faller og rentene på obligasjoner er lave. I slike situasjoner er det viktig å beholde roen og ikke rokke ved det som har vært de ledende prinsipper for det såkalte oljefondet, som i virkeligheten er vår felles sparekonto.

En viktig årsak til oljefondets suksess over tid er at det har vært fokus på fondets rolle som finansiell investor. Politiske myndigheter har gitt fondet et mandat, men politikere skal ikke detaljstyre og bestemme hvilke selskaper som det kan investeres i. Det fungerer utmerket med Norges Bank som forvalter, men Regjeringen vil nå styrke bankens kapasitet og kompetanse ytterligere ved at det blir to visesentralbanksjefer mot en i dag og at hovedstyret utvides fra syv til åtte. Det kan være klokt med tanke på den store og stadig mer krevende oppgave det er å forvalte pensjonsfondet på best mulig måte.

Det er politisk strid om pensjonsfondet skal selge seg helt ut av kullselskaper, eller endog alle selskaper som driver med fossil energi. Etter at en ekspertgruppe har vurdert fondets virkemiddelbruk i klimaspørsmål vil Regjeringen innføre et nytt klimakriterium som kan føre til at såkalte «klimaverstinger» blir utelukket fra SPU. Selskaper kan utelukkes basert på atferd, hvis de viser seg å være «verstinger», men ikke alene fordi de er kull- eller oljeselskaper. Vi mener at det i mange tilfeller kan det være mer effektivt å påvirke innenfra, enn bare å trekke seg ut.

Oljefondets oppgave er ikke å drive utenrikspolitikk. Fondet skal innenfor et tydelig mandat, og med ansvarlig forvaltning, sørge for at vi får best mulig avkastning når oljeinntektene investeres i obligasjoner, aksjer og eiendom. Det viktigste med fondet er trygg avkastning til de generasjonene som kommer etter oss.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger