Hovedinnhold

Stjerneøkonomen

<p>ULIKHET: Den franske økonomen Thomas Piketty dokumenter økt ulikhet i verden.</p>

ULIKHET: Den franske økonomen Thomas Piketty dokumenter økt ulikhet i verden.

Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix
Meninger

Denne saken handler om:

Denne uken var den franske økonomen Thomas Piketty i Norge. Han har oppnådd stjernestatus etter å ha sammenfattet 20 års forskning på økonomisk ulikhet verden over i boken «Kapitalen i det 21. århundre».

Han dokumenterer at de 10 prosent rikeste er i ferd med å legge beslag på en alarmerende stor andel av inntektene i de undersøkte landene. Etter at kapital i noe grad ble ødelagt av to verdenskriger og depresjonen på 30-tallet, og vi hadde en lang periode frem til 80-tallet der de rikeste tok en stabil andel på rundt 30 prosent av verdiskapningen, har andelen til de 10 prosent rikeste igjen begynt å stige. Når de 10 prosent rikeste tar halvparten av inntektene, som i USA, er det store grupper som ikke opplever reell inntektsvekst.

Piketty forklarer mye av økningen i ulikhet de senere årene med lønnsveksten til eliten. Piketty viser at de 1 prosent rikeste kan forklare store deler av veksten til de 10 prosent rikeste. Har virkelig denne ene prosenten så mye bedre utdanning og produktivitet enn de andre ni, spør Piketty retorisk? For vår del vil vi si selvfølgelig ikke. Lønnsnivået for enkelte topper synes å være mer preget av bevilgninger fra venner, enn en markedsmessig vurdering.

Forskjellene øker også i Norge, og vi har kanskje ikke så høy sosial mobilitet som vi liker å tro. Foreldrenes inntekt og utdanningsnivå synes å gå i arv. Hele det politiske landskapet i Norge er enige om at relativt små økonomiske forskjeller er et gode. Spørsmålet er hvordan vi eventuelt skal begrense den økte ulikheten uten å skade økonomiens vekstmulighet? For forskjellene vil øke, mener Piketty. Han foreslår selv en internasjonal og progressiv skatt på formue (som han ikke levner store muligheter). Han er tilhenger av arveavgift. Og han mener at en svært høy skattesats på høye inntekter (konkret for USA: 80 prosent skatt på inntekt over 1 million dollar) ikke vil påvirke veksten i det hele tatt, bare sørge for en bedre fordeling og mer offentlige penger til for eksempel helse og utdanning.

I en liten og åpen økonomi som den norske, kan vi neppe gå foran med radikale skattegrep. Men Pikettys dokumentasjon og tanker bør likevel være interessante for oss.

Like muligheter til utdanning og en fordeling som sikrer inntektsvekst for alle, skaper bedre samfunn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger