Hovedinnhold

God dag mann, sprøyterom

<p/>
<p><b>UTOPI:</b> – I stedet for å praktisere en pragmatisk politikk basert på tanken om skadereduksjon, tviholder politikere på en moralistisk utopi om et samfunn uten rusavhengige, skriver Sturla Haugsgjerd. På bildet, Oslos nye sosialbyråd, Inga Marte Thorkildsen (SV).<br/></p>

UTOPI: – I stedet for å praktisere en pragmatisk politikk basert på tanken om skadereduksjon, tviholder politikere på en moralistisk utopi om et samfunn uten rusavhengige, skriver Sturla Haugsgjerd. På bildet, Oslos nye sosialbyråd, Inga Marte Thorkildsen (SV).

Foto: Ole Magnus Kinapel
Norsk ruspolitikk er i stor grad basert på ønsketenkning, og som i nistepakkene til Per og Pål får man skitt når man ønsker seg skitt.

Denne saken handler om:

Delta i debatten?

Send ditt innlegg til debatt@vg.no

eller

SMS med kodeord sidet til 2200

STURLA HAUGSGJERD, skribent

Det var en gang en sosialbyråd ved navn Inga Marte Thorkildsen som skulle til Brugata for å gjøre seg fet på kunnskap om rusfeltet i Oslo Sentrum. «Lille speil på veggen der, hvorfor har vi så høye overdosetall i landet her?» spurte hun forsiktig ved ankomst.

Da hun fikk som svar at det er på grunn av at over halve kongeriket, med Høyre og KrF i spissen, står i veien for enkle, helsebringende og potensielt livreddende politiske tiltak, ble hun forferdet.

<p>Sturla Haugsgjerd.<br/></p>

Sturla Haugsgjerd.

Foto: Privat.

Siden 2014 har nemlig et røykerom for heroin i millionklassen stått klart ved Prindsen Mottakssenter i Oslo, uten å ha blitt tatt i bruk grunnet et manglende flertall på Stortinget. For selv om et samlet fagmiljø enes om at både brukerne selv og samfunnet forøvrig vil oppnå en enorm gevinst av å få de rusavhengige til å røyke i stedet for å injisere, stopper Stortinget og regjeringen dette på grunn av den såkalte «signaleffekten».

Samtidig kan man observere en stabil og veldig reell «dødseffekt» på statistikken. I tillegg til Europas nest høyeste forekomst av overdosedød ved injisering, har Oslo et stort og uhåndterlig problem med spredning av Hepatitt C i rusmiljøet. Hepatitt C er en kronisk leversykdom som angriper hele kroppen, og spres ved bruk av urene sprøyter. En innbygger med Hepatitt C koster samfunnet ca 1 million kroner årlig – en innbygger uten Hepatitt C koster tilsvarende samfunnet kroner 0. Hva er den mest effektive måten å redusere spredning av Hepattit C og andre blodsmittesykdommer som følge av urene sprøyter i rusmiljøet? Ja, du gjettet riktig: folierøyking. Men så lenge det forblir umulig å innta heroinet på en trygg, effektiv og forsvarlig måte ved røyking i Oslo sentrum, vil brukerne fortsette å foretrekke det samfunnsmessig ugunstigere alternativet det er å injisere, hvor hoderystende ulogisk dette enn må virke.

Men som eventyrene fra de kristenkonservative og katolske i land østenfor sol og vestenfor måne er logikken snudd på hodet: ingen sex (utenfor ekteskapet) er det eneste som er fornuftig – derfor kan vi ikke anbefale noen å bruke kondom (som også er potensielt livreddende, for de av dere som ikke har fått det med dere). På samme måte er det i den norske politiske logikken bedre å sende et signal om at narkomanes liv er mindre verdt enn andre, enn å sende et signal om at det er greit å ruse seg.

I stedet for å praktisere en pragmatisk politikk basert på tanken om skadereduksjon, tviholder man på en moralistisk utopi om et samfunn uten rusavhengige. Som med alle andre problematiske menneskegrupper i samfunnet enkelte helst vil slippe å erkjenne at finnes – tiggere, asylbarn og prostituerte – ofrer vi de rusavhengige og sveiper dem under teppet som var de støvkorn og ikke mennesker. I stedet for å snakke med hverandre og til oss andre om den mye omtalte elefanten, som i dette eventyret har sittet alene på røykerommet for heroin i snart to år, velger politikere å se en annen vei, samtidig som de slår seg på brystet fordi de vil så godt. Men som vi alle vet er også veien til helvete brolagt med slike gode intensjoner, og for sluttbrukerne representerer brosteinen utenfor bygårdene i Storgata den faktiske veien til et helvete i form av sykdommer, overdoser og død – i møte med en sprøytespiss.

Norsk ruspolitikk er i stor grad basert på ønsketenkning, og som i nistepakkene til Per og Pål får man skitt når man ønsker seg skitt. Om målet er å minimere overdosedødsfall og smitterisiko, er makthaverne nødt til å tenke mer som Askeladden og en stadig voksende del av opinionen, og lytte til rådene som blir gitt dem på veien av fagfolk.

Om ikke kan det fort bli snipp, snapp, snute og eventyret ute allerede ved neste valg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger