Hovedinnhold

Ikke ut av landet, men ut på landet

<p>Najmuddin Faraj Ahmad , bedre kjent som Mulla Krekar, skal sendes ut i distriktene.<br/></p>

Najmuddin Faraj Ahmad , bedre kjent som Mulla Krekar, skal sendes ut i distriktene.

Foto: Jørgen Braastad, VG
Meninger

Denne saken handler om:

Men man oppnår i hvert fall at Krekar ikke blir en synlig lederskikkelse i Oslos ekstreme islamistmiljø. Det er da noe.

I denne globale tidsalder hvor verving av radikale sjeler ikke nødvendigvis foregår på gater og torg i storbyene, men like gjerne kan skje foran en pc hvor som helst i verden, er vi ikke overbevist om at en slik tvangsplassering fullt ut vil tjene sin hensikt.

Når 58 år gamle Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, slipper ut etter endt soning førstkommende søndag, skal han tvangsbosettes på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag, et tettsted ved Hemnefjorden med rundt to og et halvt tusen innbyggere. Nyheten har sine muntre aspekter og vil helt sikkert føre til en strøm av vittigheter herfra og frem til og med Nytt på Nytt, fredag. Den sterke kontrasten mellom den globale konflikten Krekar er en eksponent for og det fredelige norske bygdesamfunnet, er mildest talt slående.

Tvangsplasseringen er også en iøynefallende påminnelse om Fremskrittspartiets tilkortkommenhet i denne saken. Etter å ha blåst seg opp i ti år i opposisjon om hvor raskt de ville kaste ut Krekar når de bare kom i posisjon, er dette altså det beste partiet klarer når de styrer justispolitikken i landet: Å prakke hele problemet på et fredelig lokalsamfunn. FrP har ikke på noen måte løst problemet for sin egen del. Det vil forfølge dem ved hver eneste mulighet så lenge mannen blir i landet.

I denne globale tidsalder hvor verving av radikale sjeler ikke nødvendigvis foregår på gater og torg i storbyene, men like gjerne kan skje foran en pc hvor som helst i verden, er vi ikke overbevist om at en slik tvangsplassering fullt ut vil tjene sin hensikt. Men man oppnår i hvert fall at Krekar ikke blir en synlig lederskikkelse i Oslos ekstreme islamistmiljø. Det er da noe.

I vedtaket står det blant annet: "Det er lagt vekt at Najmuddin Faraj Ahmad representerer en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser. Pålegget om meldeplikt og bestemt oppholdssted anses nødvendig og ikke uforholdsmessig". Krekars advokat, Brynjar Meling, har allerede varslet at han vil prøve vedtaket for retten. Meling mener det bryter med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, fordi inngrepet i Krekars rett til å leve med sin familie og ha et privatliv, ikke står i forhold til den faren han utgjør for det norske samfunnet.

At norske myndigheter har grunn for å foreta forholdsmessige inngrep i Krekars liv, er det liten tvil om. Han har grovt misbrukt den vilkårene for den flyktningstatusen han er blitt tildelt av det norske samfunn. Det opprinnelige utvisningsvedtaket fra 2002 om at han utgjør en fare for rikets sikkerhet, ble bekreftet av Høyesterett noen år senere. Nå blir det opp til våre domstoler å avgjøre om vedtaket om tvangsflytting holder juridisk. Det er en avgjørelse vi imøteser med stor spenning.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger