Hovedinnhold

Streker til besvær

Da Cleng Peerson arrangerte den første norske utvandringen til Amerika i 1825, var skipet «Restaurationen» fylt med kvekere fra Stavanger. Denne kristne sekten hadde vanskeligheter i Norge.

Denne saken handler om:

I USA hadde tankene fra opplysningstiden nedfelt seg i grunnloven. Retten til fri religionsutøvelse, og retten til den frie ytring. Norges grunnlov av 1814 var meget moderne, men manglet trosfrihet. Grunnlovsfedrene fryktet religiøse konflikter, og stengte jøder og katolikker ute fra kongeriket.

De så neppe for seg en muslimsk folkevandring. Fri religion og fri ytring hører sammen, og Norge fjernet etter hvert sine diskriminerende paragrafer. Uten dette hadde ingen muslim fått sette fot i Norge.

Billedforbud

Den kristne verden er ikke ukjent med billedforbud. Ikonoklastene (billedstormerne) knuste bilder i Bysants fra 724 og til keiserinne Theodora avskaffet det i 843. Det åpnet veien for det vidunderlige ortodokse ikonmaleriet og billedkunsten ellers.

Selv har jeg som tegner aldri benyttet blasfemi. Ikke fordi jeg ikke har fått lov, eller ikke har turt. Men fordi jeg ikke synes det passer seg. At andre satirikere har brukt det som sitt virkemiddel, er deres soleklare rett, og en sak mellom redaktør og kunstner. Kristne mennesker har måttet tåle spott i lang tid, og kirken som autoritet er blitt svekket. Det er selvsagt sårt, og jeg er redd muslimer må finne seg i det samme. Det er prisen for å søke seg mot friheten. For den som har umaket seg med å lese Koranen og hadith (overleveringene om profeten Muhammed og hans nærmeste), er det ikke overraskende at det blir bråk. Kanskje de danske tegnerne ikke hadde gjort det, hva vet jeg? Men redaktøren visste nok hva han gjorde.

Krenkende

Det må også nevnes at i den arabiske verden finnes det en tradisjon med veldig stygge tegninger av jøder.

Tydelig inspirert av antisemittiske tegninger av jøder under nazistene.

Mange vil si de er sjofle og grovt krenkende. Og ikke mange tegnere er krasse mot sine egne diktatorer.

Et unntak var den glimrende palestinske tegneren Naji al-Ali. Han kritiserte jøde og araber, radikale og konservative. Han kom på kant med PLO. Al-Ali ble myrdet i London i 1987.

Gravalvor

For oss tegnere er det utrolig å se alle disse alvorlige menn diskutere det som nå blir kalt «The Cartoon War». Biskoper, imamer, politikere og andre trekker ikke på smilebåndet det aller minste.

Det er som om man vegrer seg for å påføre Jonas Gahr Støre flere lidelser. Noen har sagt at der humoren slutter, begynner galskapen.

Det er svært vanskelig for mange i Vesten å forstå det raseriet som utspiller seg, det virker ubegripelig. Og dessverre ikke egnet til å bedre stillingen for muslimer i vestlige land. Det blir lett generaliseringer, og generaliseringer blir gjerne urettferdige.

Inkludering

Jeg fører en daglig åndskamp med meg selv for å finne et tegnetema. Og det har vært mange tabuer. Homofile, svarte, jøder, sigøynere, kongehuset til og med kong Olav, og tidvis kvinnesak og samer for å nevne noe.

Når alt dette oppstyret har roet seg, og ettertanken kanskje siger inn, vil vi formodentlig kunne invitere muslimene inn i det satiriske fellesskapet.

Det kan ligge en betydelig anerkjennelse i det å bli tatt med i repertoaret i tegninger, bøker, teater, revyer osv. I en globalisert verden kan ikke 1,3 milliarder mennesker påberope seg varig vern mot harselas.

Husk endelig på at det aller meste av det vi kaller satire her i landet, vender seg mot etniske nordmenn og vår, gjerne ufrivillige, komikk. Det verste for oss er om svenskene ler på vår bekostning. Det burde de gjøre oftere.

Det ligger noen utfordringer rundt neste sving. Islam og kvinnefrigjøring, islam og homofili, islam og rett til fritt religionsvalg, også rett til å frafalle en religion. Konversjonskrav ved inngåelse av blandede ekteskap osv. Dette er også spørsmål som berøres i hellige skrifter. Skal disse utfordrende temaer være humorfri sone?

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger