Hovedinnhold

Ikke ekstremister

SJOKKERTE: På den tettpakkede Universitetsplassen satte Mohyeldeen Mohammad frem truslene om et 11.september på norsk jord. Foto: AFTENPOSTEN
SJOKKERTE: På den tettpakkede Universitetsplassen satte Mohyeldeen Mohammad frem truslene om et 11.september på norsk jord. Foto: AFTENPOSTEN

Denne saken handler om:

Kronikk av Waqas Sarwar

For å i det hele å forstå hvorfor Muslimer føler seg krenket av karikaturen av profeten tegnet som en gris, er det viktig å sette seg inn i forholdet de troende har til profeten Muhammad.

I en kjent hadith, sa profeten: «Ingen av dere tror, før dere elsker meg mer enn dere selv». I en annen lignende hadith står det: «Ingen av dere tror, før dere elsker meg mer enn deres barn, foreldre og alle andre mennesker». En variert blanding av muslimer med ulik bakgrunn fant hverandre på en facebookside i sin felles frustrasjon.

Sammen planla de den mye omtalte markeringen på Universitetsplassen. De aller fleste arrangørene var ukjente for hverandre. Var det noe som drev dem sammen, var det kjærligheten til Profeten og en felles interesse av å markere sin avsky mot hetsing og hån av muslimer.

Mohyldeens rolle

Facebook gruppen «Vis avsky mot karikaturer av Profeten SAWW» var allerede dannet av Mohyeldeen Muhammad før han kom i kontakt med oss arrangørene.

Vi ble lagt til som administratorer av gruppen og det ble bestemt at den ikke skulle ha en konfronterende profil. Dagen før markeringen hadde medlemstallet for gruppen passert 2000. Overraskende nok ble gruppen på dette tidspunktet slettet, til tross for at det var gjort store modereringer i profilen.

Flere uenigheter, både ideologiske og strategiske, måtte legges til side for å gjennomføre demonstrasjonen. Det negative mediefokuset var alltid til stede. Vi ble kategorisert som ekskriminelle, gjengmedlemmer og radikale. Enkelte muslimske talspersoner brukte beskrivelsen ekstremister.

Snakket for seg selv

Mohyeldeen Muhammad var en av mange medarrangører og bidro sterkt med sitt engasjement. Han meldte seg som appellant. Hans synspunkter var godt kjent blant medarrangørene og tema for diskusjon.

Han fikk beskjed om ikke å lufte sine egne meninger og fikk en ferdigskrevet appell. Overraskelsen var derfor like stor for medarrangørene, som for tilhørerne, da advarselen om 11. september på norsk jord lød ut fra Universitetsplassen.

Etter flere samtaler med Mohyeldeen i etterkant forsto vi det slik at han aldri kunne tenke seg å begå en terrorhandling selv, men at det er slike karikaturer som gir næring til hat og igjen næring til terror.

Mohyeldeen sa han brukte PST som kilde og tok selv klart avstand fra terror på norsk jord. En pressemelding ble sendt til TV2 og VG noen timer etter markeringen. I den tolket Mohyeldeen de to setninger selv.

Denne pressemeldingen kom aldri på trykk noe sted. I stedet lagde mediene sak etter sak om truslene. Som medarrangører er vi ikke i tvil om at han aldri skulle ha brukt de ordene.

Det var dårlig gjort, ikke bare mot personen som skrev appellen, men også mot de 3000 oppmøtte som aldri hadde forventet å høre noe i nærheten av dette.

Fokuset borte

Arrangørene mener det er utrolig trist at media har vært fokusert på å avlede oppmerksomhetene fra det demonstrasjonen var ment å handle om. Tilnærmingen til Mohyeldeen er vi sterkt uenige i.

Som muslimer er vi fortsatt forpliktet til å forholde oss til andre på den måten som er pålagt oss gjennom islam.

Vi er uenig med ham i noe, men han er fortsatt muslim og fortjener fortsatt den respekten en muslim er forpliktet å vise andre. Islam lærer oss brorskap og samhold. Det er på bakgrunn av denne læren at vi klarte å gjennomføre markeringen til tross for uenigheter.

Enkelte muslimske mediekjendiser i Norge har mye å lære når det gjelder dette. I likhet med alle andre håper vi på en lys fremtid for alle. For å få til dette er det blant annet viktig at muslimer i Norge ikke blir stemplet som fremmede. De fleste muslimer i Norge er faktisk ikke innvandrere da svært få av oss har vandret inn i Norge. Majoriteten av oss er født og oppvokst her og har bidratt til at islam er en integrert del av det norske samfunn for evig og alltid.

Vi håper på et samfunn hvor alle kan vise gjensidig respekt og ikke et samfunn der muslimene spesielt og minoritetene generelt blir kneblet til å være takknemlige for det skjebnen har gitt dem.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger