Hovedinnhold

Beherskede Euro-muslimer

Jeg er født i Norge og er i moskeen to ganger i året. Men takket være tidenes mest tankeløse tegnekonkurranse blir også jeg uglesett på gata.

Denne saken handler om:

Foto: Espen Braata
Foto: Espen Braata

Det er ikke bare imamer som ber 1825 ganger i året, eller den kriminelle A-gjengen, som synes karikaturtegningene støter en fjerdedel av verdens befolkning.

Vi bor i et land hvor lite er hellig, utenom ytringsfriheten, selvsagt. Likevel vil mennesker fornærmes hvis en avis trykte et manipulert bilde av den norske kongefamilien i vill sexorgie.

Men veien derfra til å gå amok med stein på mennesker og bygninger er utenkelig etter en kongekrenkelse.

Profetkrenkelse er noe helt annet, noe forresten bare muslimer kan forstå. Likevel viser de som tror på Allah i Europa, en god beherskelse akkurat nå.

Etter flere tiårs botid i vestlige samfunn forstår de skillet mellom stat, regjering og presse. Derfor har demonstrasjonstogene i EU bare vært i fem land: Danmark, England, Frankrike, Østerrike og Belgia.

I Frankrike marsjerte kun 1000 av 5 millioner arabere. Og hva med følelsene til tre millioner tyrkere i Tyskland? Der har muslimene vært flittige brukere av retten til å ytre seg og demonstrere, slik som under hijab-debatten. Nå er de stille.

Euro-muslimene er mer krenket og såret enn noen gang, men de kaster ikke stein. Ikke fordi de ikke tør, men fordi de vet at Jyllands-Posten ikke er det samme som Danmark eller det danske folk.

Redaktør Vebjørn Selbekk i Magazinet har bidratt bevisst til å sette fyr på verden, uten å tenke på at Telenor i Pakistan eller Jotun i Midtøsten kan bli sprengt i filler. Å da forlange etterpå at fattige analfabeter i muslimske land skal forstå Vestens prinsipp om ytringsfrihet, er grenseløst naivt. Da får han sette dem på skolebenken i 10 år først!

Men vi i Norge, som er utdannede, må skille mellom norske muslimer og den volden vi ser i resten av verden. Der ute finnes det nok av ekstremister som polariserer verdensreligionene. Her hjemme har Islamsk Råd oppfordret til å verne om Norge, takk for det!

I går hadde inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen innkalt til møte om hvordan man kan rekruttere flere innvandrere til statlig sektor. Det blir spennende å se om de norske arbeidsgiverne vil klare å skille muslimen i Norge fra fanatikeren i Beirut, etter at verden får roet ned opp- tøyene...

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger