Hovedinnhold

Mannens frie valg

MANNLIGE OMSORGSPERSONER: - Menn både vil og kan, og er vel så gode omsorgspersoner som kvinner, skriver Heidi Nordby Lunde i denne kronikken. Foto: Microstock
MANNLIGE OMSORGSPERSONER: - Menn både vil og kan, og er vel så gode omsorgspersoner som kvinner, skriver Heidi Nordby Lunde i denne kronikken. Foto: Microstock
Kvinner taper økonomisk selvstendighet og pensjon når de velger vekk inntektsgivende arbeid til fordel for å være hjemme eller bare jobbe deltid. Men hva taper mannen?

Delta i debatten?

Send ditt innlegg til debatt@vg.no

eller

SMS med kodeord sidet til 2200

VGs debattredaktør Elisabeth Skarsbø Moen skriver en i en kommentar at kvinner må stå opp for seg selv og begynne å jobbe mer.

Hun har selvsagt rett. De som mener dette går på tvers av ideen om frihet til å velge for den enkelte for å bedre på likestillingsstatistikken tar feil.

KOMMENTAR: Stå opp, kvinnfolk

Ingen har noen gang hatt «fritt valg» til å leve på andres penger uten at det har gått på bekostning av både dem selv og andre. Hele 41 prosent av kvinner velger deltid, fremfor bare 14 prosent menn.

Det er fullt ut legitimt å velge vekk økonomisk selvstendighet, og velge seg en minstepensjonisttilværelse.

BLOGGEREN VAMPUS: Heidi Nordby Lunde, skribent, foredragsholder og samfunnsdebattant, skriver kronikk om kjønnsroller. Foto: Jan Petter Lynau / VG
BLOGGEREN VAMPUS: Heidi Nordby Lunde, skribent, foredragsholder og samfunnsdebattant, skriver kronikk om kjønnsroller. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Vinningen for kvinner som gjør det er selvsagt muligheten til å selv være mer hjemme med barna. Kostnaden er at far ofte må jobbe mer, når hele familien kun skal leve på hans inntekt.

At menn i dag fortsatt er villige til å betale den kostnaden for kvinnenes valg stusser jeg fortsatt på. Avgjørelsen blir selvsagt tatt sammen. Til beste for familien.

Er det virkelig til beste for familien av far fortsatt er den som må jobbe mer, og kun ha såkalt "kvalitetstid" med barna? De fleste jeg kjenner fnyser av begrepet. Tilstedeværelse handler om kvantitet, ikke bare kvalitet.

At flere menn tar ut fødselspermisjon, som regel for å dra på ferie sammen med både kone og barn, er ikke noe argument.

Du kan ikke erstatte 18 år som tilstedeværende far, med fem uker på ferie med barnet som baby.

Det likestilte Norge har et av Europas mest kjønnsdelte arbeidsmarked. Selv om kvinner nå mange steder er i knapt flertall innen akademia, er det innen yrkesfag vi ser hvorfor.

Utdanningsprogrammene helse- og oppvekstfag, teknikk- og industriell produksjon, samt elektrofag, som har høyest antall deltakere, til sammen nærmere 45.000 elever i året.

Helse- og oppvekstfag alene har 19.500 deltakere, 85 prosent av dem var kvinner.

Teknikk- og industriell produksjon samt bygg- og anleggsteknikk er fortsatt mannsdominerte, med henholdsvis 90 og 95 prosent menn.

Oppfordringen om å velge utradisjonelt går som regel alltid til kvinnene. Det burde være omvendt. Når vi ser at menn er villige til å jobbe heltid og vel så det, og vi vet at det er innen helsesektor de tunge løftene er, så bør vi oppfordre menn om å konkurrere ut kvinner.

Som Skarsbø Moen skriver - under halvparten av norske sykepleiere jobber heltid. De er ikke en del av løsningen i norsk helsesektor, men en del av problemet.

Dersom kvinner ikke vil gjøre jobben, så må vi få flere menn inn i helsesektoren. Menn både vil og kan, og er vel så gode omsorgspersoner som kvinner. I tillegg blir de ikke sykemeldt av de tunge løftene.

Vi har i hundre år snakket om kvinnefrigjøring. Men likestilling handler om frigjøring av begge kjønnene. Mannen har vært og er fortsatt presset inn i et kjønnsrollemønster hvor det er liten plass til han som for eksempel omsorgsperson.
Jenter som spiller fotball og kvinner som gjør det bra i mannsdominerte yrker blir hyllet for å være tøffe og uredde.

Mannen som velger på tvers av forventningene blir sett på som en svak tøffelhelt. Pippi er en feministisk heltinne, men vi setter fortsatt Emil i snekkerbua for hans godhjertede hyss.

Han heiste tross alt lille Ida opp i flaggstanga for at hun skulle få se hele Katthult, og han inviterte Katthults fattiglem hjem på tidenes kalas etter at bestyrerinnen på fattighjemmet egoistisk nok hadde spist opp all julematen som var myntet på de andre.

Kaffelattedrikkende barnefedre på Grünerløkka får riktignok anerkjennende nikk når de er ute og triller.

Vel vitende om at de bare har fem uker fri fra jobben, og egentlig synes gratis ferie er helt ok. Dette er ikke nok.

NTNU har drevet aktivt med rekruttering av jenter de siste ti årene og nå strømmer jentene til Trondheim hvor de utkonkurrerer gutta på de vanskeligste studiene.

I Agder har NHO et målrettet program for å få jenter til å velge tekniske fag når de skal velge videregående. Klart vi kan få til dette for å rekruttere flere menn over på andre linjer også.

Gutter må få lov til å gå med fargesprakende neglelakk i barnehagen. Gutter må få lov til å være lavmælte og flinke på skolen. Gutter må få lov til å spille fotball og brøle som aper.

Velge helse- og sosial fordi de bryr seg, maskin og mek hvis de er interessert i det.

Menn bør også få lov til å prioritere sine egne unger, og be kjerringa komme seg i arbeid, så de begge kan dele på forsørger- og omsorgsbyrden.

100 år etter at kvinner fikk stemmerett, stemmer jeg for å frigjøre mannen fra hans trange kjønnsrollemønster og likestille hans valg med kvinners. Det er på tide.

HEIDI NORDBY LUNDE/ VAMPUS

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger