Hovedinnhold

Må ha mye flaks

FELLESSKAP: Dersom integreringen holder tritt med innvandringen, kan vi glede oss over mangfoldet, skriver kronikkforfatteren.Tegning: ROAR HAGEN
FELLESSKAP: Dersom integreringen holder tritt med innvandringen, kan vi glede oss over mangfoldet, skriver kronikkforfatteren.Tegning: ROAR HAGEN
Uttrykket «sirenesang» brukes for å betegne noe som virker fint og tiltrekkende, men som til syvende og sist fører galt av sted for den som lar seg forføre, skriver Ole Jørgen Anfindsen.

Delta i debatten?

Send ditt innlegg til debatt@vg.no

eller

SMS med kodeord sidet til 2200

Av Ole Jørgen Anfindsen, redaktør av HonestThinking.org.

DEL & DELTA: Delta i diskusjonen nederst i artikkelen og del denne kronikken med dine venner på Facebook og Twitter.

Thomas Hylland Eriksen (THE) er i sin kronikk 7. juni opptatt av det han kaller reptilhjernens sirenesang; f.eks. instinkter som gjør at mennesker foretrekker å leve i samfunn der de fleste ligner på en selv. Jeg er enig med ham i at det i menneskets natur finnes basale instinkter og tilbøyeligheter som må holdes i sjakk. Samtidig mener jeg at sosialantropologer m.fl. har en ulykksalig tendens til å undervurdere de utfordringene man står overfor på dette området.

Slår begge veier

THE går til kjernen av problemkomplekset når han skriver: «Det er ingen spesielt god grunn til å la sine handlinger styres av reptilhjernen, når vi har en utmerket storhjerne til rådighet.» Det er godt sagt!

Det store spørsmålet er likevel hvor omfattende ulikheter samfunnet kan romme før folks storhjerner blir overmannet av signaler fra mer primitive nervesentre.

Og det er altså ikke bare nordmenn som i visse situasjoner kan komme til å bli mer preget av sine instinkter enn hva godt er. Også innvandrere er utstyrt med reptilhjerner, og vil, når omstendighetene tilsier det, føle seg kallet til å ivareta interessene til sitt folk, sin klan, sin stamme eller sin etnisk-religiøse gruppe.

THE har tilsynelatende ikke innsett at hans sirenesang-metafor slår begge veier. Den rammer ikke bare forstokkede innvandringsmotstandere som ikke aksepterer at verden er i stadig endring. Den rammer også innvandringsutopister som nekter å innse at menneskets natur setter begrensninger på hva slags samfunn som kan fungere i praksis.

For hvordan kommer gjennomsnittsnordmannen til å reagere når det demrer for ham/henne at mennesker med et annet utseende, et annet lynne, en annen væremåte og andre prioriteringer, kommer til å overta landet?

Handler om integrering

Dette handler ikke om en trangsynt oppfatning om at det norske er evig og uforanderlig (som Hylland Eriksen feilaktig tillegger meg), eller at innvandrere ikke kan bli norske i løpet av en generasjon eller ti (avhengig av hvem de er og hvor de har sitt opphav).

Dette handler i stedet om samfunnets kapasitet til å integrere dem som kommer hit. Dersom integreringen holder tritt med innvandringen, kan vi alle senke skuldrene og glede oss over et dynamisk og mangfoldig fellesskap. I motsatt fall vil det trygge, tillitsbaserte og velfungerende samfunnet vårt bli ødelagt.

Ifølge SSB vil etniske nordmenn bli en minoritet her i landet om noe slikt som 40-50 år (det er bare syv år siden jeg selv ble latterliggjort for å hevde det samme). SSB forteller dessuten at det innen 2100 kan komme til å bo drøyt 12 millioner mennesker i Norge.

Min påstand er at vi må ha en solid porsjon flaks dersom dette skal gå bra. Mye av det norske ligger dessverre an til å bli feid til side av en demografisk tsunami. Mitt håp er likevel at folk vil våkne før det er for sent, og at vi i stedet for Norges og Europas undergang kan få sosialantropologenes svanesang.

DEL & DELTA: Delta i diskusjonen nederst i artikkelen og del denne kronikken med dine venner på Facebook og Twitter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger