Hovedinnhold

Slaget om en IS-bastion

<p>Styrker lojale til den FN-støttede libyske samlingsregjeringen utkjemper harde kamper i Sirte.</p>
UNDER ILD: -

Styrker lojale til den FN-støttede libyske samlingsregjeringen utkjemper harde kamper i Sirte.

Foto:AFP
Libya skulle bli IS’ nye vekstområde. Fra baser i et krigsherjet land uten fungerende myndighet skulle den såkalte islamske staten etablere kalifatet i Nord-Afrika. Det går ikke helt etter planen.

Denne saken handler om:

IS er nå kommet under et voldsomt press i Sirte, byen der den tidligere diktator Muammar al-Gaddafi ble født og i 2011 brutalt drept. Etter at Gaddafis regime ble styrtet oppsto det et maktvakuum IS visste å utnytte.

Flere grupper erklærte troskap til IS og etablerte seg i flere provinser med hovedsete i Sirte ved Middelhavet. Pentagon anslo at det fantes 6500 IS-krigere i Libya. De terroriserte befolkningen og publiserte på Internett groteske filmer av bestialske massedrap på kristne og libyere de anså som motstandere.

Sirte ble senter for IS i Libya, slik Raqqa er det i Syria og Mosul i Irak. I Syria og Irak har IS lenge vært på vikende front, samtidig som de har bygget seg opp i Libya. Nå møter IS hardere militær motstand enn noensinne, og på alle fronter. Styrker som støtter den internasjonalt anerkjente libyske samlingsregjeringen startet i mai en offensiv mot Sirte. Havnen, flyplassen og deler av byen er gjenerobret. IS skal være omringet i en del av byen og de regjeringstro styrkene sier de forbereder det avgjørende slaget. Tirsdag ble den blodigste dagen så langt, med flere titalls drepte på begge sider.

I beste fall vil det ta lang tid før den FN-støttede libyske samlingsregjeringen får kontroll over et oppsplittet land hvor tungt væpnede militser og klaner har slåss siden 2011. Kampen mot IS i Libya er ikke over om de taper Sirte. Likevel, kampen mot IS gir uomtvistelig resultater i Irak, Syria og Libya. Nå har også FNs sikkerhetsråd gitt grønt lys for at EUs marinestyrke kan aksjonere mot våpensmuglere ved Libyas kyst. Det gjelder å stanse våpenstrømmen til IS og andre ekstremistgrupper.

Men trusselen består og kanskje er den økende. FNs politiske sjef Jeffrey Feltman advarte nylig om at tap på slagmarken kan føre til at mange fremmedkrigere vender hjem. De kan utgjøre en terrorfare. IS kan også omgruppere, endre strategi og styrke båndene til andre terrornettverk. Feltman mener det kan øke risikoen for mange og store angrep internasjonalt.

Ekstremistene har vist omstillingsevne tidligere, ved å komme sterkt tilbake etter nederlag. Men nå undervurderer ingen lenger trusselen.

LES OGSÅ: Terrorfront ved Middelhavet

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger