Hovedinnhold

Når sex blir kjipt

<p>MER ENN KONDOMER: –Seksualundervisningen i skolen må handle om intimitet, om det følelsesmessige aspektet, og ikke minst om grensesetting, skriver kronikkforfatterne.</p>

MER ENN KONDOMER: –Seksualundervisningen i skolen må handle om intimitet, om det følelsesmessige aspektet, og ikke minst om grensesetting, skriver kronikkforfatterne.

Foto:, NTB SCANPIX
Sexkulturen blant ungdom ikke er god nok. Alt for mange jenter og gutter har opplevd ubehagelige situasjoner knyttet til sex og sin egen seksualitet.

Denne saken handler om:

Delta i debatten?

Send ditt innlegg til debatt@vg.no

eller

SMS med kodeord sidet til 2200

SANDRA BRUFLOT, 1. nestleder i Unge Høyre
MATHILDE TYBRING-GJEDDE, ungdomskandidat til Stortinget (H)

Vi husker fortsatt timen da klassen vår skulle lære å tre på en kondom. 20 isopor-peniser med bitemerker har av en eller annen grunn brent seg fast i minnet blant norsktimer og løpetester i gymmen.

<p>Sandra Bruflot.</p>

Sandra Bruflot.

Noen er heldige, og har lærere i seksualundervisning som underviser med den største selvfølgelighet og som svarer på alle kleine, klønete spørsmål med trygge, voksne svar. Men la oss være ærlige, det er fortsatt for få. Og selv om det er lettvint å finne informasjon på nettsider som ung.no, har elektroniske svar sine begrensninger.

Elektroniske svar kan verken skape debatt om, eller endre sexkulturen blant ungdom. Fakta om sex og kropp er ikke alltid nok for å gi unge den tryggheten man trenger.

<p>Mathilde Tybring-Gjedde.</p>

Mathilde Tybring-Gjedde.

Nettopp derfor må seksualundervisningen i skolen handle om noe mer enn kjønnssykdommer og prevensjon. Seksualundervisningen må også handle om intimitet. Det følelsesmessige aspektet, og grensesetting. Kanskje særlig grensesetting.

Misforstå oss rett. Man kan ikke forvente mirakler fra seksualundervisning. Det er neppe seksualundervisningen alene som gir unge mennesker evnen til å like sitt eget speilbilde. Men god seksualundervisning kan bidra til å skape åpenhet blant elevene. Det kan bidra til at spørsmålene man stiller seg selv, i stedet kan bli diskutert høyt – med andre.

Les også: Kunnskapsminister Røe Isaksen om sexkulturen blant unge: – Skolen må ta mer ansvar

Når vet jeg at dette ikke er gøy eller godt for meg? Og når jeg vet det, hvordan sier jeg fra til den andre personen? Hvordan skjønner jeg at den andre personen er usikker? At det kanskje ikke er en god opplevelse for den andre?

For noen er sex enkelt, greit, rett frem og stort sett bra. For andre er det ikke like enkelt.

Sannheten er at sexkulturen blant ungdom ikke er god nok. Alt for mange jenter og gutter har opplevd ubehagelige situasjoner knyttet til sex og sin egen seksualitet. Unge folk som angrer på noe som skjedde kvelden eller helgen før, gjerne etter en vinflaske eller to. Så ler man det bort og gjør en god historie ut av det, kanskje fordi det er det enkleste.

Ufarlig, tenker du kanskje? Muligens, for mange. Men det er ikke bra om vi ufarliggjør vond seksualitet. For det er jo nettopp det det er.

Det er vondt å angre, og det er vondt å føle på usikkerhet. Vondt å lure på om den andre egentlig hadde det bra. Vondt å kjenne på at man burde sagt tydeligere fra, satt andre grenser for seg selv. Vondt å først etterpå føle at man egentlig ikke hadde lyst. Eller kanskje man skjønte det med en gang, men følte at man allerede hadde gått for langt.

Få flere kronikker og kommentarer: Følg VG Meninger på Facebook!

Og det er her seksualundervisningen kan og burde spille en viktig rolle. Vi må gjøre det normalt å snakke om de situasjonene som mange opplever i ungdomstida. Ikke bare grensesettingen og gråsonene på fest, men også følelsen av å ikke ville være «sånn».

For vi tror det er mange gutter og jenter som tenkt nettopp dét. Tenkt at de ikke vil være hun kjipe jenta eller han kjipe gutten. At nå som dere har klina i et par timer blir det jo litt teit å backe ut. Tenkt at luremus ikke akkurat er navnet man vil ha på lua etter russedåpen i april? Og hvis det først har skjedd noe, har ikke «alle» opplevd å drite seg ut på fest og angre dagen etterpå da?

Det er følelser som mange, mange jenter og gutter har hatt før. Det er bare så innmari få som snakker høyt om det.

Noen synes kanskje at det ikke gjør noe, og at vonde opplevelser rundt sex og seksualitet ikke er så farlig. Noen vil kanskje til og med si at det er en del av det å være ung – men det trenger det ikke å være. Det er ingen lov som sier at ungdomstida må være kjip.

Seksualundervisningen må handle om dette. Den må handle om hvordan man skal forstå sine egne følelser. Hvis det ikke føles bra for deg, så kan og burde du stoppe. Kanskje vil du igjen senere, kanskje ikke. Du skylder uansett ikke den andre personen noen ting. Sex er ingen tjeneste eller godtgjørelse. Det er aldri for seint å si fra hvis man ikke vil. Og siden den andre personen mest sannsynlig er ålreit, kommer det til å gå helt fint.

Sex handler om tillit og gjensidighet. Det skal være en god opplevelse for begge to. Nettopp derfor er det ikke greit at mange unge jenter og gutter sitter alene med et mylder av spørsmål, opplevelser og følelser som er vanskelig å bearbeide.

Mange sitter med disse følelsene samtidig som de forsøker å late som at det ikke er noe stress. For «det er jo bare sex», «alle har det» og «man må jo ikke legge for mye i det». Det er kanskje enklere med alder og erfaring, men det er komplisert hvis man er ung og ikke vet hva man tenker og føler.

Flinke lærere er gode på å snakke om seksualitet, legning, kropp og grenser, men for å skape sunne holdninger til seksualitet må vi også snakke om anger, frykten for å være kjip, og at du ikke skylder den andre noe.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger